Соціально-демографічні чинники формування державної сімейної політики - Піддубний, С. А.; Поддубный, С. А.; Piddubnyi, S. A. (Одеса, 2017)
Розглядаються основні тенденції соціально-демографічного уповільнення в Україні, які міцно пов’язані з еволюцією сімейно-шлюбних відносин на сучасному етапі державотворення. Відзначається ступінь загрози негативних демографічних процесів: депопуляція, старіння нації, відмова від багатодітності та порушення біоетики сімейно-шлюбних стосунків для подальшого розвитку людського капіталу в Україні. Акцентується увага на вплив демографічних і сімейно-шлюбних процесів на соціальну політику держави в умовах кризи і трансформації. Підкреслюється важливість концептуальної зміни механізмів, форм і методів здійснення державної політики у сфері протидії депопуляції і деформації сім’ї. Пропонується впровадження прогресивних політичних механізмів соціального захисту: адресна допомога, пільгові і кредитні преференції, розвиток інфраструктури соціальних послуг. Проблема реформування соціальної політики в умовах демографічної стагнації потребує подальшого системного підходу для вироблення науково-практичних підходів своєчасного вирішення нагальних проблем захисту сім’ї.

Рассматриваются основные тенденции социально-демографической стагнации в Украине, которые тесно связаны с эволюцией семейно-брачных отношений на современном этапе государственного строительства. Отмечается степень угрозы негативных демографических процессов, таких как: депопуляция, старение нации, отказ от многодетности и нарушения биоэтики семейно-брачных отношений для дальнейшего развития человеческого капитала в Украине. Акцентируется внимание на влиянии демографических и семейно-брачных процессов на социальную политику государства в условиях кризиса и трансформации. Подчеркивается важность концептуального изменения механизмов, форм и методов осуществления государственной политики в сфере противодействия депопуляции и деформации семьи. Предлагается внедрение прогрессивных политических механизмов социальной защиты: адресная помощь, льготные и кредитные преференции, развитие инфраструктуры социальных услуг. Тема реформирования социальной политики в условиях демографического кризиса требует дальнейшего системного подхода для моделирования научно-практических подходов своевременного решения важных проблем защиты семьи.

The main trends of the demographic situation in Ukraine are considered. Changes in the population are interrelated with the transformation of family and marriage relations at the present stage. The author highlights the signs of population decline: depopulation, the aging of the nation, the rejection of many children and violations of the bioethics of family-marriage relations. The enumerated demographic processes adversely affect the development of human capital in Ukraine. Attention is focused on the impact of demographic and family-marriage processes on the social policy of the state. The importance of conceptual revision of the mechanisms, forms and methods of implementing state policy in the field of counteracting depopulation and deformation of the family is emphasized. It proposes the introduction of progressive political mechanisms of social protection: targeted assistance, concessional lending, expansion of the infrastructure for the provision of social services. The theme of reforming social policy in a demographic crisis requires a further systematic approach. This will provide an opportunity for modeling the scientific and practical approaches to timely solve problems of family protection.
Піддубний С. А. Соціально-демографічні чинники формування державної сімейної політики / С. А. Піддубний // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – C. 29-34.
Keywords: соціально-демографічна криза; сімейно-шлюбні відносини; державна сімейна політика; соціальний захист; трансформація сім’ї; социально-демографический кризис; семейно-брачные отношения; государственная семейная политика; социальная защита; трансформация семьи; social and demographic crisis; family-marriage relations; state family policy; social protection; family transformation