Зміст електронного урядування у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні - Кудін, А. В.; Kudin, A. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Актуальність статті полягає в тому, що перетворення інформації на найважливіший виробничий ресурс змінює парадигму еволюції суспільства: основу розвитку інформаційного суспільства складають не традиційні матеріальні, а інформаційні, інтелектуальні ресурси, такі як знання, наука, організація, здібності людей, їхня ініціатива, формування структур і механізмів якісно нового соціального інтелекту, які відкривають кожному співтовариству нові можливості для самоідентифікації, тому для розбудови інформаційного суспільства в Україні варто більш системно вивчити можливості електронного урядування в окремих секторах правового регулювання, зокрема у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні. Мета статті полягає в тому, щоб на основі системного аналізу норм законодавства, позицій учених-адміністративістів та науковців інтелектуального права, статистичної діяльності суб’єктів публічної адміністрації патентної діяльності сформувати зміст електронного урядування у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні. У статті сформовано зміст електронного урядування у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні як системної, стратегічної та інформаційно-технологічної діяльності суб’єктів публічної адміністрації патентування, пов’язаної з веденням ними виконавчо-розпорядчої діяльності, що супроводжується використанням інформаційно-комунікаційних технологій та діяльністю щодо надання високоякісних електронно-інформаційних адміністративних послуг у сфері патентної діяльності. Зроблено висновок, що метою електронного урядування у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні є забезпечення принципів відкритості та прозорості суб’єктів публічної адміністрації, надання високоякісних адміністративних послуг та розвиток системи захисту інтелектуальних прав шляхом впровадження інформаційних технологій в адміністративно-правове забезпечення патентної діяльності.

The relevance of the article is that the transformation of information into the most important production resource changes the paradigm of evolution of society is the basis of information society is not traditional material but informational, intellectual resources: knowledge, science, organization, human abilities, their initiative, formation of structures and mechanisms new social intelligence, which opens new opportunities for each community for self-identification. Therefore, in order to develop the information society in Ukraine, it is necessary to more systematically study the possibilities of e-government in certain sectors of legal regulation, in particular, in the field of administrative and legal support of patent activity in Ukraine. The purpose of the article is to form the content of e-government in the field of administrative and legal support of patent activity in Ukraine on the basis of a systematic analysis of legislation, positions of scientists-administrators and scholars of intellectual law, statistical activities of public administration of patent activity. The article forms the content of e-government in the field of administrative and legal support of patent activities in Ukraine as a systemic, strategic and information technology activities of public administration of patenting, related to the implementation of executive and administrative activities, accompanied by the use of information and communication technologies and activities to provide high-quality electronic information administrative services in the field of patent activity. It is concluded that the purpose of e-government in the field of administrative and legal support of patent activity in Ukraine is to ensure the principles of openness and transparency of public administration, providing high quality administrative services and development of intellectual property protection through the introduction of information technology in administrative and legal support of patent activity.
Кудін А. В. Зміст електронного урядування у сфері адміністративно-правового забезпечення патентної діяльності в Україні / А. В. Кудін // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 396-400.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; administrative and legal support; e-government; tools; mechanism; patent; patent activity; principles; public administration; status; subject; адміністративноправове забезпечення; електронне врядування; інструменти; механізм; патент; патентна діяльність; принципи; публічна адміністрація; статус; суб’єкт