Інформаційно-комунікативний чинник сучасної політики та його роль у сфері освіти - Ківалов, Сергій Васильович; Ківалов, С. В.; Кивалов, Сергей Васильевич; Kivalov, Serhii V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті показано, що стрімкий розвиток інформаційних технологій та їх використання в усіх сферах життєдіяльності зумовлює потребу переосмислення суспільством ролі інформаційно-комунікаційного чинника в політиці. Акцентовано увагу на тому, що по суті відбувається трансформація у напрямі перерозподілу влади від традиційних структур до центрів управління інформаційними потоками. Це пояснює зростання впливу засобів масової інформації та глобальних інформаційних мереж на усі процеси у суспільстві. Інформатизація та комп’ютеризація докорінно змінюють систему управління та комунікаційні зв’язки суб’єктів політики. Розглянуто основні підходи до визначення ролі інформаційного чинника в політиці та наведені приклади зарубіжного досвіду у цій сфері. У центрі уваги статті – система освіти, яка відіграє особливу роль в усіх трансформаційних процесах. Інформаційно-комунікаційний чинник підвищує ефективність як внутрішньої комунікації, так і зовнішніх впливів системи освіти. Горизонтальні та вертикальні інформаційно-комунікаційні зв’язки сприяють ефективності управління щодо системи освіти та підвищенню якості навчальної, виховної, науково-дослідної діяльності освітніх закладів. Система освіти є важливим складником процесу трансформації сучасного інформаційного простору. Вона, зокрема, адаптує інформаційну сферу до вимог часу шляхом впровадження інноваційних технологій, розробки нових інформаційних стратегій, підготовки кадрового забезпечення. Вирішення таких завдань конкретизовано на прикладі діяльності Національного університету «Одеська юридична академія».

В статье показано, что стремительное развитие информационных технологий и их использования во всех сферах жизнедеятельности предопределяет необходимость переосмысления обществом роли информационно-коммуникационного фактора в политике. Акцентировано внимание на том, что по сути происходит трансформация в направлении перераспределения власти от традиционных структур в центры управления информационными потоками. Это объясняет рост влияния средств массовой информации и глобальных информационных сетей на все процессы в обществе. Информатизация и компьютеризация корне меняют систему управления и коммуникационные связи субъектов политики. Рассмотрены основные подходы к определению роли информационного фактора в политике и приведены примеры зарубежного опыта в этой сфере. В центре внимания статьи - система образования, которая играет особую роль во всех трансформационных процессах. Информационно-коммуникационный фактор повышает эффективность как внутренней коммуникации, так и внешних воздействий системы образования. Горизонтальные и вертикальные информационно-коммуникационные связи способствуют эффективности управления относительно системы образования и повышению качества учебной, воспитательной, научно-исследовательской деятельности образовательных учреждений. Система образования является важной составляющей процесса трансформации современного информационного пространства. Она, в частности, адаптирует информационную сферу с требованиями времени путем внедрения инновационных технологий, разработки новых информационных стратегий, подготовки кадрового обеспечения. Решение таких задач конкретизированы на примере Национального университета «Одесская юридическая академия».

The article underscores that the rapid development of information technology and its use in all spheres of life stipulates the society to rethink the role of information and communication factors in a politics. The emphasis is made that in fact there is a transformation in the direction of redistribution of power from traditional structures to information flow control centers. This explains the growing influence of media and global information networks on all processes in society. The informatization and computerization are radically changing the management system and communication of policy actors. The main approaches determining the role of the information factor in policy are considered and examples of foreign experience in this field are given. The focus of this article is the education system, which plays a special role in all transformation processes. The information and communication factors increase the effectiveness of the both internal communication and external influences of the education system. Horizontal and vertical information and communication links contribute to the effectiveness of management of the education system and improve the quality of educational, upbringing, research activities of educational institutions. At the same time, the education system itself is an important component of the process of transformation of the modern information space. In particular, it adapts the information sphere to the requirements of the time, through the introduction of innovative technologies, development of new information strategies, staff training. The solution of such problems is specified on the example of the National University “Odessa Law Academy”.
Ківалов С. В. Інформаційно-комунікативний чинник сучасної політики та його роль у сфері освіти / С. В. Ківалов // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем.– Одеса : Гельветика, 2020. – Вип. 66. – С. 5-10.
Keywords: інформація; інформаційно-комунікаційний чинник; політика; система освіти; управління; інноваційні технології; информация; информационно-коммуникационный фактор; политика; система образования; управление; инновационные технологии; information; information and communication factor; policy; education system; management; innovative technologies; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education