Проблемні питання забезпечення справедливого судового розгляду міжнародним трибуналом по колишній Югославії - Луценко, О. О.; Lucenko, O. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор статті робить висновок, що дотримання принципу верховенства права вимагає не лише вибору легітимного порядку створення міжнародного судового органу (тим більше у сфері кримінальної юстиції), але й забезпечення справедливого судового розгляду, який як принцип міжнародного права було визначено в Принципі V прийнятих Комісією міжнародного права ООН «Принципів міжнародного права, визнанних Статутом Нюрнберзького трибунала та закріплених у вироці цього Трибуналу». Критика з приводу незабезпечення МТКЮ справедливого судового розгляду свідчить, насамперед, про відсутність принципу справедливого судового розгляду як міжнародно-правового стандарту функціонування органів міжнародної кримінальної юстиції та усталеної кримінальної процесуальної форми міжнародних кримінальних судів та трибуналів, фрагментаційні процеси у цій частині міжнародного права, що в цілому обумовлено фактом знаходження міжнародного кримінального процесуального права на етапі свого становлення. Вирішення цієї проблеми — в кодифікації принципів міжнародного кримінального процесуального права, зокрема, принципу справедливого судового розгляду.
Луценко О. О. Проблемні питання забезпечення справедливого судового розгляду міжнародним трибуналом по колишній Югославії / О. О. Луценко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 259-261.
Keywords: Югославія; судовий розгляд міжнародним трибуналом по колишній Югославії; право на справедливий судовий розгляд; Міжнародний трибунал по колишній Югославії; принцип незалежності та безсторонності суду; Югославия; судебное рассмотрение Международным трибуналом по бывшей Югославии; право на справедливое судебное рассмотрение; Международный трибунал по бывшей Югославии; принцип независимости та безучасности суда; принцип забезпечення обвинуваченому права на захист; принцип обеспечения обвиняемому права на защиту; Yugoslavia; judicial review of the International Tribunal for the Former Yugoslavia; the right to fair trial; International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia; the principle of independence of the court that bezuchasnosti; the principle of the defendant's right to protection