Стратегия внешней политики Азербайджана - Магеррамова, Л. Дж.; Maharramova, L. J. (ВД "Гельветика", 2021)
У статті розглядаються особливості зовнішньої політики Азербайджану на сучасному етапі, що сприяли набуттю країною гідного місця в світі як самодостатньої держави, авторитетного і повно правного суб’єкта міжнародного співтовариства, яка успішно вибудовує відносини з різнополюсни ми суб’єктами світової політики. Концептуальним напрямом розвитку Азербайджанської Республіки є будівництво правової, світської, демократичної держави на основі багатовікових цінностей світової цивілізації. На етапі переходу Азербайджану до простору глобалізації демократія, що передбачає мо дернізацію національного розвитку, є пріоритетом Азербайджанської держави і суспільства. Вона по будована на ідеї державної незалежності і демократичних принципів, а також діалектичної єдності національних і загальнолюдських цінностей. Основним фактором досягнень країни є феномен азер байджанського народу, який самостійно визначив свою долю. Президент Азербайджану Ільхам Алієв втілює національну єдність, згуртованість азербайджанського народу, забезпечує спадкоємність Азер байджанської державності. Здійснення в країні ефективних заходів з модернізації різних сфер, інтен сифікація економічних процесів, прийняття законів, що сприяють всебічному вдосконаленню життя суспільства, інтеграції республіки в світове співтовариство, приєднання до різних міжнародних струк тур, підписання найважливіших договорів і декларацій – усе це спрямовано на подальше посилення позицій Азербайджанської держави у світі та відновлення територіальної цілісності Азербайджану, що є найголовнішою проблемою, яка стоїть перед країною.Характерною рисою зовнішньополітичного курсу Азербайджану є прихильність до мирного вирішення міжнародних конфліктів, що сформувала ся в результаті багатьох історичних випробувань. Ключові слова: зовнішня політика, незалежна держава, епоха глобалізації, світова економіка, мульти культуралізм.

The article examines the features of Azerbaijan’s foreign policy at the present stage, which contributed to the country’s gaining a worthy place in the world as a self-sufficient state, an authoritative and full-fledged subject of the international community, successfully building relations with diverse subjects of world poli tics. The conceptual direction of the development of the Republic of Azerbaijan is the construction of a legal, secular, democratic state based on the centuries-old values of world civilization. At the stage of Azerbaijan’s transition to the space of globalization, democracy, which presupposes the modernization of national devel opment, is a priority of the Azerbaijan state and society. It is built on the idea of state independence and dem ocratic principles, as well as the dialectical unity of national and universal values. The fundamental factor in the country’s achievements is the phenomenon of the Azerbaijan people, who independently determined their fate. President of Azerbaijan Ilham Aliyev embodies the national unity, cohesion of the Azerbaijani people, ensures the continuity of the Azerbaijan statehood. The implementation in the country of effective measures to modernize various spheres, the intensification of economic processes, the adoption of laws contributing to the comprehensive improvement of the life of society, the integration of the republic into the world community, joining various international structures, signing the most important treaties and declarations – all this is aimed at further strengthening the positions of Azerbaijan. states in the world and the restoration of the territorial integrity of Azerbaijan, which is the most important problem facing the country. A characteristic feature of Azerbaijan’s foreign policy is its commitment to the peaceful resolution of international conflicts, which has taken shape as a result of many historical trials.
Магеррамова Л. Дж. Стратегія зовнішньої політики Азербайджану / Л. Дж. Магеррамова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 68. – С. 24-31.DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i68.1283
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; зовнішня політика; незалежна держава; епоха глобалізації; світова економіка; мультикультуралізм; внешняя политика; независимое государство; эпоха глобализации; мировая экономика; мультикультурализм; foreign policy; independent state; era of globalization; world economy; multiculturalism