Кримінальна ситуація як об’єкт пізнання у розслідуванні кримінальних правопорушень - Тіщенко, Валерій; Tishchenko, Valeriy (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
В роботі розглянуто поняття кримінальної ситуації, що разом з поняттям слідчої ситуації утворюють спільну категорію - криміналістична ситуація. Досліджено зміст і різновиди кримінальних ситуацій в залежності від форм вини особи і ступеня організованості кримінального правопорушення. Стверджується, що кримінальна ситуація є об’єктом дослідження у розслідуванні кожного кримінального правопорушення, тому що через її з’ясування встановлюється його повна картини, механізм, а також ролі, мотиви і цілі діючих осіб. The work examines the concept of a criminal situation, which together with the concept of an investigative situation form a common category - a forensic situation. The content and types of criminal situations are investigated depending on the forms of guilt of the person and the degree of organization of the criminal offense. It is argued that the criminal situation is the object of study in the investigation of each criminal offense, because through its clarification, its full picture, mechanism, as well as the roles, motives and goals of the actors are established.
Criminal situation as an object of cognition in the investigation of criminal offenses
Тіщенко В. Кримінальна ситуація як об’єкт пізнання у розслідуванні кримінальних правопорушень / В. Тіщенко // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 303-306. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31205
Keywords: кримінальна ситуація; розслідування кримінальних правопорушень; значення і засоби пізнання кримінальної ситуації; criminal situation; investigation of criminal offenses; meaning and means of understanding the criminal situation