Особливості правового регулювання заборони в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства - Палько, В. І.; Palko, V. I. (Одеса : Гельветика, 2021)
Метою статті є розкриття змісту правового регулювання заборони в’їзду іноземців та осіб без громадян в Україну, повернення або видворення їх за межі держави у зв’язку з наявними підставами, що передбачені в законодавстві України. У статті наголошується, що неврегульована (незаконна) міграція є однією з головних проблем для України. Тому питання ефективності застосування правових підстав заборони в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну має важливе значення для забезпечення національної безпеки України, охорони громадського порядку та боротьби з організованою злочинністю; охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають в Україні. Досліджуються також актуальні проблеми затримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перетнули державний кордон України поза пунктами пропуску через державний кордон України, та повернення їх у державу, з якої вони прибули, або в державу, яка видала їм паспортний документ. Розглядаються правові підстави прийняття компетентними органами рішень про заборону в’їзду іноземців та осіб без громадянства та строки заборони в’їзду. Аналіз правового регулювання заборони в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну дають змогу зробити висновки про стан реалізації нормативно-правових актів, виявити прогалини в діяльності Державної міграційної служби України, Служби безпеки України, органів охорони державного кордону, як наслідок – запропонувати вирішення наявних проблем. У статті аналізуються статистичні дані Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України про заборону в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства. Акцентується увага щодо заборони примусового повернення чи примусового видворення або видачі чи передачі іноземця та особи без громадянства. Тим більше, якщо йдеться про їх повернення у країну громадянства або постійного чи тимчасового проживання, де їхньому життю або свободі загрожуватиме небезпека за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань. Розглядаються питання оскарження прийнятих рішень про заборону в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну.

The purpose of the article is to disclose the content of the legal regulation of the ban on entry of foreigners and stateless persons into Ukraine, return or deportation from the country in connection with the existing grounds provided by the legislation of Ukraine. The article emphasizes that unregulated (illegal) migration is one of the main problems for Ukraine. Therefore, decision the problem of the effectiveness of the application of legal grounds for banning the entry of foreigners and stateless persons into Ukraine is important for ensuring the national security of Ukraine, protection of public order and the fight against organized crime; health care, protection of the rights and legitimate interests of citizens of Ukraine and other persons residing in Ukraine. This article also researches the current problems of detention of foreigners and stateless persons who illegally crossed the state border of Ukraine outside the checkpoints across the state border of Ukraine and returned them to the state from which they arrived or to the state that issued them a passport and considers the powers competent authorities to decide on the entry of foreigners and stateless persons. Analysis of the legal regulation of the ban on entry into Ukraine of foreigners and stateless persons will allow conclusions about the compliance with the rule of law, identify gaps in the activities of the State Migration Service of Ukraine, Security Service of Ukraine, State Border Service and, as a result, offer solutions to existing problems. The article analyzes the statistical data of the State Migration Service of Ukraine, the State Border Guard Service of Ukraine on the ban on entry into Ukraine of foreigners and stateless persons. Emphasis is placed on the prohibition of forcible return or forcible expulsion or extradition or transfer of a foreigner and a stateless person to a country of citizenship or permanent or temporary residence where their life or liberty will be endangered on the grounds of race, religion, nationality, citizenship and nationality or political beliefs. The questions of appealing against the decisions on banning the entry of foreigners and stateless persons into Ukraine are being considered.
Палько В. І. Особливості правового регулювання заборони в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства / В. І. Палько // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 132-138.
Keywords: неврегульована міграція; правове регулювання; підстави для заборона в’їзду; іноземці; особи без громадянства; строки заборони; видворення; unregulated migration; legal regulation; grounds for prohibiting the entry of foreigners and stateless persons; expulsion; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE