Інваріантність як критерій визначення еквівалентності даних у соціологічних кроснаціональних дослідженнях - Жуленьова, О. В.; Жуленьова, А. В.; Zhuleneva, O. V. (My University, 2017)
Стаття присвячена ролі інваріантності під час проведення крос-національних досліджень. Інваріантність являє собою необхідну умову співвимірюваності досліджуваних конструктів. Без досягання тотожності структури конструкту в різних групах говорити про можливість вимірювання конструкту, а отже, про досягнення еквівалентності немає сенсу. Досягнення рівнів інваріантності, поданих у статті (конфігуральної, метричної та скалярної), слугує критерієм установлення еквівалентності вимірювання. Важливо довести стійкість конструкту, демонструючи інваріантність у різних соціокультурних контекстах. Якщо доведена структурна ідентичність зв’язків між індикаторами, є передумови й необхідна база для співвимірюваності конструктів у різних країнах.

Статья посвящена роли инвариантности при проведении кросс-национальных исследований. Инвариантность представляет собой необходимое условие соизмеримости исследовательских конструктов. Без достижения тождества структуры конструкта в разных группах говорить о возможности измерения конструкта, а значит, о достижении эквивалентности не имеет смысла. Достижения представленных в статье уровней инвариантности (конфигуральной, метрической и скалярной) служит критерием подтверждения достижения эквивалентности измерения. Важно доказать устойчивость конструкта, демонстрируя инвариантность в разных социокультурных контекстах. Если доказана структурная идентичность связей между индикаторами, есть предпосылки и необходимая база для соизмеримости конструктов.

The article presents the role of invariance when conducting cross-national surveys. Іnvariance is a necessary condition of commensuration of research constructs. Without having achieved construct equivalence in different groups, talking of the possibility of measuring construct and thus achieving equivalence is senseless. Achievement of equivalence levels described in this article (configural, metric and scalar) serves as a confirmation criterion of achievement measurement equivalence. It is important to prove the stability of the theoretical construct from the cross-national aspect by demonstrating invariance in different socio-cultural contexts. If the structural identity of indication connections has been proven, there are prerequisites and a necessary basis for commensuration of the construct being investigated.
Жуленьова О. В. Інваріантність як критерій визначення еквівалентності даних у соціологічних кроснаціональних дослідженнях / О. В. Жуленьова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 36-40.
Keywords: конфігуральна інваріантність; метрична інваріантність; скалярна інваріантність еквівалентність; крос-національні дослідження; конфигуральная инвариантность; метрическая инвариантность; скалярная инвариантность эквивалентность; кросс-национальные исследования; сonfigural invariance; metric invariance; scalar invariance; equivalence; cross-national research