Areas of the Administration System Improvement of the Unified Contribution to Compulsory State Social Insurance - Лагутіна, Ірина Вікторівна; Лагутіна, І. В.; Лагутина, Ирина Викторовна; Lahutina, Iryna V.; Lagutina, Iryna; Марущак, Леся Іванівна; Марущак, Л. І.; Marushchak, Lesia I.; Павликівська, Ольга Іванівна; Павликівська, О. І.; Pavlykivska, Olha I.; Борковська, Валентина Вікторівна; et al. (Universidad de Almería, 2021)
The research was pointed out the effectiveness of the unified social contribution model in contrast to the financial amount collected to the Pension Fund and debts raised from the unsteady proportion of tax burden on different types of business. A practice that was analyzed in research has shown that this insurance model was not suitable for many companies and employees. Thus, the diagnostics of calculating the unified contribution debt results according to the current legislation proved low efficiency of the current procedure, which requires further improvement both in the legislative and executive planes. As an improvement of this theoretical background, it could point to the number of debts and quantities of claims brought to the economic entities and entrepreneurs. It is crucial to adopt international experience to create an effective internal system for tax collection, so we aimed to shed light on this problem of the tax burden faced by businesses and households by comparing them with similarly constructed taxes in European countries.

У дослідженні вказано на ефективність моделі єдиного соціального внеску на відміну від фінансової суми, яка стягується до Пенсійного фонду та заборгованості, сформованої за рахунок непостійної частки податкового навантаження на різні види бізнесу. Практика, проаналізована в дослідженні, показала, що ця модель страхування не підходить для багатьох компаній і співробітників. Таким чином, діагностика розрахунку результатів заборгованості за єдиним внеском відповідно до чинного законодавства довела низьку ефективність чинного порядку, що потребує подальшого вдосконалення як у законодавчій, так і у виконавчій площині. Як удосконалення цієї теоретичної основи можна було б вказати на кількість боргів та обсяги вимог, пред'явлених до суб'єктів господарювання та підприємців. Для створення ефективної внутрішньої системи збору податків надзвичайно важливо перейняти міжнародний досвід, тому ми прагнули пролити світло на цю проблему податкового тягаря, з яким стикаються підприємства та домогосподарства, порівнявши їх із аналогічно побудованими податками в європейських країнах.
Marushchak L. Areas of the Administration System Improvement of the Unified Contribution to Compulsory State Social Insurance / L. Marushchak, O. Pavlykivska, I. Lahutina, V. Borkovska, O. Prygodiuk, I. Bitiuk // Estudios de Economía Aplicada. - Vol. 39. - № 3. - Universidad de Almería, 2021. – 12 p.
Keywords: taxation; social benefits; budget; salary; оподаткування; соціальні виплати; бюджет; заробітна плата; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE