Концептуальні засади місцевого самоврядування у творчій спадщині Михайла Драгоманова - Бортнікова, Алла Василівна; Bortnikova, Alla V.; Бортнікова, А. В. (Одеса, 2017)
Простежено зміст концепції місцевого самоврядування М. П. Драгоманова у контексті українського національного державотворення. Показано витоки ідейно-теоретичної спадщини вченого, її органічний зв’язок з прогресивними течіями світової суспільно-політичної думки і демократичними традиціями українського народу. Розкрито зміст конституційного проекту «Вольный союз» – «Вільна спілка». Акцентовано увагу на проблемі федеративного устрою держави, децентралізації із широким застосуванням місцевого самоврядування на різних рівнях. Розкрито питання розмежування функцій загальнодержавних установ і органів місцевого самоврядування, ролі обласного на місника, який призначається главою держави, ролі органів місцевого самоврядування у випадку заколоту та прямого зазіхання на основи державного ладу з боку будь-яких політичних сил.

M. P. Dragomanov’s content of the local self-government concept in the context of Ukrainian national state- hood has been observed. The origins of the ideological and theoretical heritage of the scholar, its organic relation- ship with the progressive movements of the world social and political opinion and democratic traditions of the Ukrainian people have been proved. The content of theconstitutional project «Vol’nyi sojuz» – «Free Union» has been revealed. The attention has been focused on the problem of the state’s federal structure, decentralization with wide application of local self-government at different levels. The issue of differentiating the functions of state-owned and local self-government bodies, the role of the regional governor appointed by the Head of state, the role of local self-government bodies in the event of rebellion and direct encroachment on the basis of the state system by any political forces have been revealed.
Бортнікова А. В. Концептуальні засади місцевого самоврядування у творчій спадщині Михайла Драгоманова / А. В. Бортнікова // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 6. – С. 4-8.
Keywords: М. П. Драгоманов; український народ; місцеве самоврядування; держава; федерація; децентралізація; M. P. Dragomanov; the Ukrainian people; local self-government; state; federation; decentralization; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science