Щодо аномальних суб’єктивних прав - Чувакова, Г. М.; Chuvakova, G. M. (Одеса : Фенікс, 2014)
Аномальним правам властиві відхилення від норми в одному з елементів правовідношення — в суб’єктах, об’єкті, зобов’язальному або іншому правовому зв’язку. До аномальних прав належать зобов’язання, інші суб’єктивні права з відхиленнями: — пов’язані з випадковим характером зустрічного надання як змісту виконання зобов’язання (алеаторні зобов’язання); — у зв’язку із об’єктами (блукаючі і при множинності суб’єктів); — пов’язані з об’єктом (родові, альтернативні); — пов’язані з характером інтересу зобов’язаної особи (довірчі зобов’язання як діяльність у чужому інтересі); — пов’язані із зобов’язальними узами (натуральні зобов’язання); — пов’язані з метою (попередні правочини); — предметом («невизнані» права); — іншими відхиленнями в елементах правовідношення (переважне право, право на «інформаційну» власність). Підводячи підсумок вищесказаного, варто зауважити, що система аномальних прав визначається існуючими різновидами ризиків. За цим критерієм сучасне право регулює як зобов’язання професійного (підприємницького та управлінського), страхового, рентного, спекулятивного, ігрового, інноваційного ризику, так і права з аномальним ризиком (зобов’язання з множинністю осіб, переддоговірні правочини, натуральні зобов’язання, юридично недосконалі права).
Чувакова Г. М. Щодо аномальних суб’єктивних прав / Г. М. Чувакова // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 63-65.
Keywords: аномальні суб’єктивні права; припустимі аномальні права; аномальные субъективные права; abnormal subjective rights; допустимые аномальные права; allowable abnormal right