Аналіз інвестиційної привабливості галузей індустрії гостинності за допомогою математичних методів - Шинкаренко, Л. В.; Шинкаренко, В. М.; Орлов, Є. В. (My University, 2023)
Метою статті є аналіз інвестиційної привабливості галузей індустрії гостинності для планування процесу сталого розвитку готельних та ресторанних підприємств. Оцінку показників привабливості інвестиційних капіталовкладень в галузі індустрії гостинності виконано за допомогою економіко-математичних методів із застосуванням концепції оптимального портфелю інвестицій Г. Марковіца. Вирішення задачі нелінійного програмування з використанням електронних таблиць MS EXCEL дозволило виділити галузі індустрії гостинності з більшим коефіцієнтом прибутковості та низьким рівнем ризикованості капіталовкладень. Застосування портфельної теорії дозволило виявити найпривабливіші, з погляду залучення інвестицій, сфери виробництва. Серед підприємств тимчасового розміщування та організації харчування такими виявились «діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування», а також «діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Результати дослідження можуть бути використані у реальному секторі економіки для проведення інвестиційної діяльності у галузі індустрії гостинності для відновлення сталого фінансово-економічного розвитку суб'єктів господарювання у післявоєнний час.
Шинкаренко В. М. Аналіз інвестиційної привабливості галузей індустрії гостинності за допомогою математичних методів // В. М. Шинкаренко, Л. В. Шинкаренко, Є. В. Орлов // Науковий вісник Одеського національного економічного університету. - 2023. - № 1-2 (302-303). - С. 135-143. http://n-visnik.oneu.edu.ua/collections/2023/302-303/pdf/135-143.pdf
Keywords: індустрія гостинності; інвестиційна політика; портфельна теорія Г. Марковіца