Обґрунтування прав людини: від класичного до сучасного лібералізму - Корнієнко, Григорій Петрович; Корнієнко, Г. П.; Корниенко, Григорий Петрович; Korniienko, Hryhorii P. (Одеса: Фенікс, 2018)
У статті розглядається трансформація уявлень про права людини від класичного до сучасного лібералізму. Підкреслюється, що для лібералізму характерна прихильність ідеї прав людини і цінності свободи особи. Відзначається, що зміст прав, як і інтерпретація свободи в ході довгої історії ліберальних ідей зазнали істотних змін. В першу чергу це було пов’язано зі змістом самого пoняття «права людини». Зокрема, про це свідчить існуюче розділення усіх виділених прав людини на негативні і пoзитивні права людини, де пoзитивні права - це громадянські і політичні права, які знайшли своє втілення в концепції класичного лібералізму, а негативні права, - це соціально-економічні і культурні права, які пов’язані з ідеями сучасного лібералізму. З’ясовано, що в класичному лібералізмі права людини потрібні для захисту індивідуальної свободи, тоді як проблемою сучасного лібералізму стає питання соціальних гарантій прав і свобод.

В статье рассматривается трансформация представлений о правах человека от классического до современного либерализма. Подчеркивается, что для либерализма характерна приверженность идее прав человека и ценности свободы личности. Отмечается, что содержание прав, как и интерпретация свободы в ходе долгой истории либеральных идей претерпели существенные изменения. В первую очередь это было связано с содержанием самого понятия «права человека». В частности, об этом свидетельствует существующее разделение всех выделенных прав человека на негативные и позитивные права человека, где позитивные права — это гражданские и политические права, которые нашли свое воплощение в концепции классического либерализма, а негативные права, — это социально-экономические и культурные права, связанные с идеями современного либерализма. Установлено, что в классическом либерализме права человека нужны для защиты индивидуальной свободы, тогда как проблемой современного либерализма становится вопрос социальных гарантий прав и свобод.

The article deals with the transformation of ideas about human rights from classical to modern liberalism. It is emphasized that liberalism is characterized by the commitment to the idea of human rights and the value of the individual freedom. It is noted that the content of rights, as well as the interpretation of freedom during the long history of liberal ideas, have undergone significant changes. First of all, it was bound up with the content of the «human rights» concept. In particular, the existing separation of all human rights into negative and positive human rights testifies to this, where positive rights are civil and political rights that have been embodied in the concept of classical liberalism, and negative rights are socio-economic and cultural rights, associated with the ideas of modern liberalism. It has been established that in classical liberalism human rights are needed to protect individual freedom, while the problem of modern liberalism is the issue of social guarantees of the individual’s rights and freedoms.
Корнієнко Г. П. Обґрунтування прав людини: від класичного до сучасного лібералізму / Г. П. Корнієнко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 295-304.
Keywords: права людини; лібералізм; класичний лібералізм; сучасний лібералізм; права человека; либерализм; классический либерализм; современный либерализм; human rights; liberalism; classical liberalism; modern liberalism; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE