Контроль в сфері використання і охорони надр - Сурілова, О. О.; Сурилова, О. О.; Surilova, O. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
Контроль за додержанням вимог законодавства в галузі використання і охорони надр є системою заходів, спрямованих на організацію моніторингу геологічного середовища, перевірку додержання фізичними і юридичними особами вимог і правил щодо рацінального надрокористування, охорони надр і забезпечення екологічної безпеки. Державний контроль в сфері охорони надр і мінеральних ресурсів можливо розглядати і як діяльність уповноважених державних органів по перевірці дотримання всіма фізичними і юридичними особами вимог надрового і гірничого законодавства та впровадження заходів попередження правопорушень в цій галузі. Однією з причин незадовільного контролю в сфері охорони надр є недоліки організаційного механізму здійснення контролю, нескоординованість роботи контролюючих органів, недосконале розмежування повноважень між контролюючими органами, їх неспроможність своїми силами вирішувати питання про припинення правопорушень. Негативно впливає на ситуацію і розпорошеність контрольних повноважень між Держгеонадрами та Держгірничпромнаглядом. Для вдосконалення контролю необхідно розробити положення про Державну службу охорони і використання надр основним і єдиним завданням якої визначити здійснення державного контролю в сфері використання і охорони надр, чітко визначити її повноваження і структуру.
Сурілова О. О. Контроль в сфері використання і охорони надр / О. О. Сурілова // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 306-308.
Keywords: контроль в сфері використання і охорони надр; моніторинг надр і довкілля; Державний геологічний контроль; Державний гірничий нагляд; контроль в сфере использования и охраны недр; мониторинг недр и окружающей среды; Государствненный геологический контроль; Государственный горный надзор; control in the sphere of subsoil use and protection; subsoil and environment monitoring; State geological control; State Mining Supervision