До проблеми розуміння західної та східної ідентичності акторів глобалізаційних процесів - Алікберов, Р. Д.; Аликберов, Р. Д.; Alikberov, R. D. (My University, 2016)
Соціокультурна ідентичність є фундаментальним принципом здійснення всіх актів соціокультурної творчості: соціальних дій, економічних, політичних, ідеологічних та інших реалій, що здійснюються в просторі взаємодії культур, цивілізацій. Підхід до оцінки глобалізаційних процесів є досить поліваріантним. Так, існує соціологічна, політологічна, культурологічна, антропологічна моделі ідентичності. Проте сама структура взаємодії продуцентів цих моделей залишається дифузною. У статті надається модель інтегрального соціокультурного підходу.

Социокультурная идентичность является фундаментальным принципом осуществления всех актов социокультурного творчества: социальных действий, экономических, политических, идеологических и других реалий, которые осуществляются в пространстве взаимодействия культур, цивилизаций. Подход к оценке глобализационных процессов является достаточно поливариантным. Так, существует социологическая, политологическая, культурологическая, антропологическая модели идентичности. Однако сама структура взаимодействия продуцентов этих моделей остается диффузной. В статье рассматривается модель интегрального социокультурного подхода.

The socio-cultural identity is a fundamental principle for implementation of all the cultural creativity acts: social actions, economic, political, ideological, and others realities that are carried out in the space of cultures and civilizations interaction. The approach to the appraisal of globalization or modernization processes is quite multivariate. Thus there are sociological, political, cultural, and even anthropological models of identity. However, the structure of the interaction between the producers of these models is diffuse. The article reveals a model of integral cultural approach.
Алікберов Р. Д. До проблеми розуміння західної та східної ідентичності акторів глобалізаційних процесів / Р. Д. Алікберов // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 10. - С. 10-12.
Keywords: актантна модель; актор; ідентичність; культура; цивілізація; актантная модель; актор; идентичность; культура; цивилизация; actantial model; actor; identity; civilization; culture