Оздоровчий фітнес як засіб формування у студенток усвідомленої мотивації до фізичної активності - Барсукова, Тетяна Олександрівна; Антипова, Жанна Ігорівна; Антіпова, Жанна Ігорівна (My University, 2021)
Стаття присвячена пошуку нових, ефективних способів залучення студентів до регулярних занять фізичною культурою і спортом на прикладі застосування оздоровчого фітнесу. Розглядається доцільність і значущість впровадження в навчальний процес оздоровчого фітнесу як одного з інноваційних видів рухової активності в заняттях зі студентками. Підкреслюється, що однією з головних проблем фізичного виховання в закладах вищої освіти є недостатня зацікавленість студенток в заняттях і фізичним вихованням, і спортом в цілому. Тому, між формуванням гармонійно розвиненої, фізично здорової особистості молодого фахівця і відсутністю мотивації у них до рухової активності, виникають суперечності і позначається проблема, вирішення якої можливе лише зі зміною формату проведення занять з фізичного виховання. Актуальність теми обумовлена необхідністю розробки програми оздоровчого фітнесу для застосування викладачами фізичного виховання в навчальних заняттях з фізичного виховання у ЗВО. Проблема формування мотивації серед студенток розглядається педагогічної, методологічної та організаційної точки зору, показана на основі вивчення наукових досягнень сучасності і дослідження ряду робіт. Відзначається, що для формування усвідомленої мотивації у студенток до занять будь-яким видом рухової активності необхідний спеціальний педагогічний похід і особлива увага викладачів. Такий підхід спирається на активізацію навчання за допомогою впровадження нових форм і технологій, принципу доступності навчального матеріалу, на індивідуальний підхід, на самовиховання і самоосвіта. Це дозволить підвищити і підтримати інтерес до занять, активність під час їх проведення, формуючи усвідомлену мотивацію. Сучасний аналіз навчального процесу, анкетування, результати тестування, педагогічні спостереження дозволяють знайти і запропонувати ефективні шляхи активізації навчальних занять. Розкривається вплив занять оздоровчим фітнесом на мотивацію, фізичну підготовленість і стан здоров'я студенток. Представлені результати тестування і досліджень по формуванню мотивації до фізичної активності у студенток юридичної академії кажуть про результативність запропонованої програми. В результаті досліджень було зроблено висновок, що застосування програми оздоровчого фітнесу в навчальних заняттях в юридичній академії сприяє підвищенню фізичної підготовленості, активності і зацікавленості студенток, зміцненню їх здоров'я і формування усвідомленої мотивації до рухової активності.
Барсукова Т. О. Оздоровчий фітнес як засіб формування у студенток усвідомленої мотивації до фізичної активності / Т. О. Барсукова, Ж. І. Антіпова // Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. – 2021. – Вип. 8 (139). – С. 23-28.
Keywords: студенти; фітнес; фізичне виховання; мотивація до фізичної активності; заклади вищої освіти; fitness; physical education; motivation for physical activity; institutions of higher education; students; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Sports; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education