Інновації в культурі і сервісі обслуговування в готельному господарстві - Тітомир, Л. А. (My University, 2015)
Розглянуто основні питання, які стосуються культури і сервісу обслуговування, що постають при наданні послуг в готелях. На прикладі готелю «Вікторія» (м. Одеса) показано впровадження інновацій в цій сфері. Інновації стосуються професійної етики, поведінки персоналу, стандартів надання послуг, забезпечення якісного обслуговування, підвищення рівня комфорту, створення потрібних зручностей і невимушеної атмосфери.
Тітомир Л. А. Інновації в культурі і сервісі обслуговування в готельному господарстві / Л. А. Тітомир // Наукові праці ОНАХТ. - Одеса, 2015. - Вип. 48 – С. 166-171.
Keywords: готелі; сервіс; культура обслуговування; якість; інновації