Арт-терапія як засіб психологічної допомоги в роботі з дітьми вимушено переміщеними за кордон : магістерський дослідницький проект - Ситник, Д. В. (Одеса : НУ "ОЮА", 2024)
Ця робота досліджує важливість арт-терапії як методу психологічної допомоги та психодіагностики. Робота фокусується на впливі арт-терапії на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, які були вимушено переміщені за кордон через воєнний конфлікт. Дослідження включає аналіз нормативного матеріалу, спеціальної літератури, а також емпіричне дослідження, засноване на польовому спостереженні, результатів психологічної бесіди з дітьми танкетуванні батьків. Результати дослідження виявили високий рівень тривожності та страхів серед дітей, що були пов’язані з їх переживаннями воєнних дій та примусової еміграції. Робота підкреслює значимість арт-терапії у психологічному супроводі дітей у таких умовах та її роль у підтримці психологічного здоров’я цих дітей. This work investigates the importance of art therapy as a method of psychological assistance and psychodiagnostics. It focuses on the impact of art therapy on preschool and early school age children who were forcibly displaced abroad due to war conflict. The study includes analysis of normative material, specialized literature, and empirical research based on field observation, psychological conversations with children, and parent surveys. The results revealed a high level of anxiety and fears among children, linked to their experiences of war and forced emigration. The work emphasizes the importance of art therapy in the psychological support of children in such conditions and its role in maintaining their psychological health.
Ситник Д. В. Арт-терапія як засіб психологічної допомоги в роботі з дітьми вимушено переміщеними за кордон : магістерський дослідницький проект / Д. В. Ситник. - Одеса : НУ "ОЮА", 2024. - 48 с.
Keywords: арт-терапія; психологічна допомога; діти; вимушене переміщення; воєнний конфлікт; тривожність; психодіагностика; еміграція; психологічне здоров’я; дошкільний вік; Art therapy; psychological assistance; children; forced displacement; war conflict; anxiety; psychodiagnostics; emigration; psychological health; preschool age