Принципи міжнародно-правового режиму захисту жінок в воєнному полоні - Грушко, М. В.; Grushko, M. V. (Одеса, 2010)
У статті автор вказує, що будь-яка особа, в тому числі й жінка, яка приймала участь у воєнних діях, але не одержала статусу військовополоненого, повинна, користуватися перевагами, наданими положеннями IV Конвенції про захист цивільного населення під час війни, за винятком випадків, коли ця особа затримана як шпигун або диверсант (ст. 5 IV Женевської конвенції). З такими особами також необхідно потрібно поводитись гуманно, і вони повинні користуватися основними гарантіями, передбаченими в ст. 75 Додаткового протоколу.
Грушко М. В. Принципи міжнародно-правового режиму захисту жінок в воєнному полоні / М. В. Грушко // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 226-229.
Keywords: захист цивільного населення під час війни; міжнародне гуманітарне право; захист жінок в воєнному полоні; порушення прав людини в умовах збройного конфлікту; жінки-військовополонені; защита гражданского населения во время войны; международное гуманитарное право; защита женщин в военном плену; нарушение прав человека в условиях вооруженного конфликта; женщины-военопленные; Protection of Civilian Persons in Time of War; international humanitarian law; protection of women in the military captivity; violation of human rights in situations of armed conflict; female prisoners