Небанківська електронна платіжна система як середовище обігу віртуальної валюти - Лозовицький, Андрій Володимирович; Лозовицький, А. В.; Лозовицкий, Андрей Владимирович; Lozovytskyi, Andrii V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті аналізується особливості діяльності небанківських електронних платіжних систем з використанням віртуальної валюти – приватних платіжних систем і платіжних систем децентралізованої довіри, діяльність яких не врегульована законодавчо та становить потенційну загрозу діючій грошовій системі країни. Діяльність таких електронних платіжних систем, будучи неврегульованою у законодавствах більшості країн, часто не суперечить йому та є предметом правової дискусії науковців усього світу. Основну причину такої ситуації я вбачаю в особливостях суспільних відносинах, що мають ширше коло засобів регулювання, ніж засоби, які використовуються об’єктивним правом у випадку впорядкування діяльності вже відомих операторів платіжних послуг та електронних платіжних систем. Виключно публічно-правові методи регулювання грошового обороту виявилися не ефективними у відносинах з приватними електронними платіжними системами і платіжними системами децентралізованої довіри. За таких обставин адміністративне регулювання грошового обороту, а разом з тим і вплив державної влади на суспільні процеси у сфері обігу грошових коштів може бути обмеженим і залишитися лише в рамках публічних фінансів, де використовуються законні платіжні засоби. Своє завдання вбачаю у дослідженні сутності суспільних відносин, які виникають з приводу діяльності нових типів небанківських електронних платіжних систем і використання віртуальних валют як особливого виду електронних грошей. Отримані висновки можуть бути використані у пропозиціях щодо ефективного врегулювання таких суспільних відносин з огляду на їх особливості, що необхідно враховувати у нормотворчій діяльності. Варто також наголосити, що необхідність у такому дослідженні зумовлена й тим, що діяльність таких платіжних систем та подальше її правове врегулювання відповідає суспільним інтересам та інтересам цивільного обороту з огляду на значне поширення цифрових і віртуальних валют серед населення. Відповідно і суспільні відносини, які виникають у процесі їх використання, можуть бути предметом законного інтересу кожного громадянина, який бере в них участь.

В статье анализируются особенности деятельности небанковских электронных платежных систем с использованием виртуальной валюты - частных платежных систем и платежных систем децентрализованного доверия, деятельность которых не урегулирована законодательно и представляет потенциальную угрозу действующей денежной системе страны. Деятельность таких электронных платежных систем, будучи неурегулированной в законодательстве большинства стран, зачастую не противоречит ему и является предметом правовой дискуссии ученых всего мира. Основную причину такой ситуации я вижу в особенностях общественных отношениях, имеющих широкий круг мер регулирования, чем способы, которые используются объективным правом в случае упорядочивания деятельности уже известных операторов платежных услуг электронных платежных систем. Исключительно публично-правовые методы регулирования денежного оборота оказались не эффективными в отношениях с частными электронными платежными системами и платежными системами децентрализованного доверия. При таких обстоятельствах административное регулирование денежного оборота, а вместе с тем и влияние государственной власти на общественные процессы в сфере обращения денежных средств может быть ограниченным и остаться только в рамках публичных финансов, где используются законные платежные средства. Свою задачу вижу в исследовании сущности общественных отношений, возникающих по поводу деятельности нового типа небанковских электронных платежных систем и использования виртуальных валют как особого вида электронных денег. Полученные выводы могут быть использованы в предложениях по эффективному урегулированию таких общественных отношений с учетом их особенности, которую необходимо учитывать в нормотворческой деятельности. Стоит также отметить, что необходимость в таком исследовании обусловлена ​​и тем, что деятельность таких платежных систем и дальнейшее ее правовое регулирование отвечает общественным интересам и интересам гражданского оборота, учитывая широкое распространение цифровых и виртуальных валют среди населения. Соответственно и общественные отношения, возникающие в процессе их использования, могут быть предметом законного интереса каждого гражданина, который принимает в них участие.

The article analyzes the features of non-bank electronic payment systems using virtual currency – private payment systems and payment systems of decentralized trust, whose activities are not regulated by law and pose a potential threat to the current monetary system. The activities of such electronic payment systems, being unregulated in the laws of most countries, often do not contradict it and are the subject of legal debate among scholars around the world. The main reason for this situation we see in a special kind of public relations, which have a wider range of regulatory means than the means used by objective law in the case of streamlining the activities of already known payment service providers and electronic payment systems. Only public-law methods of regulating money circulation have proved ineffective in relation to private electronic payment systems and decentralized trust payment systems. In such circumstances, the administrative regulation of money circulation, and at the same time the influence of state power on social processes in the field of money circulation, may be further limited and remain only within public finances, where the legal tender is used. We see our task in the study of the essence of social relations arising from the activities of new types of non-bank electronic payment systems and the use of virtual currencies as a special type of electronic money. The obtained conclusions can be used in proposals for the effective regulation of such social relations in view of their features, which must be taken into account in rule-making activities. It should also be emphasized that the need for such a study is also due to the fact that the operation of such payment systems and its further legal regulation is in the public interest and the interests of civil turnover given the significant spread of digital and virtual currencies among the population. Accordingly, public relations that arise in the process of their use today may be the subject of the legitimate interest of every citizen who participates in them.
Лозовицький А. В. Небанківська електронна платіжна система як середовище обігу віртуальної валюти / А. В. Лозовицький // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 133-140.
Keywords: приватні гроші; електронні гроші; платіжний засіб; цифрова валюта; криптовалюта; платіжна система; блокчейн; розподілений реєстр; децентралізована довіра; частные деньги; электронные деньги; платежное средство; цифровая валюта; криптовалюта; платежная система; блокчейн; распределенный реестр; децентрализованное доверие; private money; electronic money; means of payment; digital currency; cryptocurrency; payment system; blockchain; distributed register; decentralized trust; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE