Історичні аспекти розмежування дисциплінарної та адміністративної відповідальності військовослужбовців на території сучасної України - Кандуєв, Денис Володимирович; Кандуєв, Д. В.; Kanduiev, Denys V.; Kanduiev, D. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Сфера юридичної відповідальності взагалі та відповідальності військовослужбовців зокрема завжди привертала увагу науковців та військових, які зацікавлені й небайдужі до воєнної проблематики. Адже зазначена сфера є досить важливою не лише у військовій галузі, а й в адміністративно-правовій. Стаття присвячена встановленню історичних витоків до розмежування адміністративної та дисциплінарної відповідальності військовослужбовців. У ході наукового дослідження було встановлено, що перші зачатки виокремлення відповідальності за свої проступки в окремий особливий вид відповідальності спостерігався ще у козаків, які на час війни «переходили» під владу кошового отамана. За часів царської Росії відповідальність військових трансформувалась в адміністративну на загальних умовах, а вже з приходом радянської влади набула більш сучасного виду та була поділена на дисциплінарну та адміністративну (наприклад, порушення громадського порядку не під час несення служби). Згодом дані положення було закріплено в Дисциплінарних статутах 1940 року, 1960 та 1975 років, в яких говорилося про те, що військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність за порушення військової дисципліни і громадського порядку без будь-яких обмежень. Зі здобуттям Україною незалежності в 1991 році адміністративна відповідальність для військовослужбовців була розширена: знято заборону застосування адміністративного штрафу і розширено перелік адміністративних правопорушень, за вчинення яких військовослужбовці можуть нести адміністративну відповідальність на загальних підставах.

The sphere of legal responsibility in general and the responsibility of servicemen in particular has always attracted the attention of scientists and the military, who are interested and not indifferent to military issues. After all, this area is very important not only in the military field, but also in administrative and legal. The article is devoted to the establishment of historical origins to the distinction between administrative and disciplinary responsibility of servicemen. In the course of scientific research, it was established that the first beginnings of the separation of responsibility for their misdeeds into a separate special type of responsibility was observed in the Cossacks, who during the war "passed" under the rule of the Kosh Ataman. During the reign of tsarist Russia, the responsibility of the military was transformed into administrative responsibility on general terms, and with the advent of Soviet power it acquired a more modern form and was divided into disciplinary and administrative (for example, violation of public order during service). These provisions were subsequently enshrined in the Disciplinary Statutes of 1940, 1960 and 1975, which stated that servicemen were subject to disciplinary liability for breaches of military discipline and public order without any restrictions. Since Ukraine gained independence in 1991, administrative liability for servicemen has been expanded: the ban on administrative fines has been lifted and the list of administrative offenses for which servicemen may be held administratively liable on general grounds has been expanded.
Кандуєв Д. В. Історичні аспекти розмежування дисциплінарної та адміністративної відповідальності військовослужбовців на території сучасної України / Д. В. Кандуєв // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 38-43.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; responsibility; administrative; disciplinary; war crimes; servicemen; punishment; Disciplinary statute; відповідальність; адміністративна; дисциплінарна; військові злочини; військовослужбовці; покарання; Дисциплінарний статут