Філософські основи та організація наукових досліджень: навчально-методичні рекомендації (для аспірантів всіх спеціальностей НУ «ОЮА») - Єременко, Олександр Михайлович; Івакін, Олексій Аркадійович; Сумарокова, Людмила Миколаївна; Шамша, Ігор Володимирович; Матюшина, Інна Іванівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2021)
Навчально-методичні рекомендації з курсу «Філософські основи та організація наукових досліджень» розроблені відповідно до навчального плану і складаються з навчальної програми курсу, методичних рекомендацій із проведення практичних занять, підготовки до іспиту, завдань для самостійної роботи, списку рекомендованої літератури. Вивчення дисципліни «Філософські основи та організація наукових досліджень» допоможе здобувачам отримати уявлення про філософське тлумачення проблем формування наукового знання у сучасному світі. Розуміння сучасної специфіки наукового знання відбувається на основі актуального філософського дискурсу. Сьогодення вимагає від дослідників розуміння проблем етосу науки, відповідальності науковця перед суспільством та людством, специфіки реалізації свободи волі в діяльності вченого, ставлення до наукової діяльності як до творчості. Набуті знання, уміння та навички здобувачі освітньо-наукового ступеня доктор філософії зможуть застосувати у подальшій роботі над дисертаційним дослідженням. Матеріали призначені для здобувачів всіх спеціальностей Національного університету «Одеська юридична академія».
Філософські основи та організація наукових досліджень: навчально-методичні рекомендації (для аспірантів всіх спеціальностей НУ «ОЮА») / О. М. Єременко, О. І. Івакін, Л. М. Сумарокова, І. В. Шамша, І. І. Матюшина. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2021. – 49 с.
Keywords: сучасна філософія науки; історія взаємодії філософії і науки; концепції наукового пізнання; основні закономірності розвитку науки; філософські основи методів наукового пізнання; принципи організації наукових досліджень; вимір рівня комунікативної культури; Аргументація як вид комунікації; терміни; наукови тексти; діалектика; сутность предмета; індуктивізм; конвенціоналізм; етика відповідальності