Правосвідомість як елемент сталого розвитку бурштиноносних регіонів України - Сурілова, Олена Олексіївна; Сурілова, О. О.; Сурилова, Елена Алексеевна; Сурилова, Е. А.; Surilova, Olena O.; Surilova, O. O. (Херсон : Гельветика, 2018)
Актуальність проблеми запровадження ефективного організаційно-правового механізму регулювання видобутку бурштину визначається тим, що Україна має значні запаси цієї сировини, за відсутності ефективного правового регулювання її використання, що призводить до налагодження незаконного видобутку та виникнення значних ризиків для національної безпеки України. Правосвідомість розглядається як запорука сталого розвитку бурштиноносних регіонів. Аналізується дефініція правосвідомість, яка віддзеркалює зміст правових норм, стан реалізації, вміщує ставлення до права, впливає на правову поведінку особи та дозволяє її носіям сформувати власні правові установки, що впливає на процес реалізації правових норм. Наголошується, що тільки наявність якісного законодавства в цій сфері, послідовне застосування юридичної відповідальності за незаконний видобуток бурштину щодо організаторів злочинних схем та забезпечення прав пересічних громадян сприятиме формуванню належної правосвідомості усіх зацікавлених осіб.

Правосознание как элемент устойчивого развития янтароносных регионов Украины. Актуальность внедрения эффективного организационно правового механизма регулирования добычи янтаря определяется тем, что Украина имеет значительные запасы этого сырья, при отсутствии эффективного правового регулирования его использования, что приводит к налаживанию незаконной добычи и возникновению значительных рисков для национальной безопасности Украины. Правосознание рассматривается как залог устойчивого развития янтароносных регионов. Анализируется дефиниция правосознание, которая отражает содержание правовых норм, состояние их реализации, содержит отношение к праву, влияет на правовое поведение лица и позволяет ее носителям сформировать собственные правовые установки, что влияет на процесс реализации правовых норм. Отмечается, что только наличие качественного законодательства в этой сфере, последовательное применение юридической ответственности за незаконную добычу янтаря в отношении организаторов преступных схем и обеспечение прав граждан будет способствовать формированию должного правосознания всех заинтересованных лиц.

Legal consciousness as an element of sustainable development of amber-bearing regions of Ukraine. The topicality of the introduction of an effective organizational legal mechanism for regulation of amber mining is determined by the fact that Ukraine has considerable raw materials stocks under the lack of effective legal regulation for its use that leads to the tendency of illegal production and significant risks for the national security of Ukraine. Legal consciousness is considered as a key to sustainable development of amber regions. The paper analyses the definition of legal consciousness which reflects the content of legal rules, condition of their implementation, includes reference to the law, influences legal behaviour of a person and allows its barriers to form personal legal policy that in turn influences the exercise of legal rules. It is noted that availability of proficient legislation in this sphere, consistent application of legal liability of organizers of criminal schemes for illegal mining of amber and enforcement of civil rights will contribute to the formation of a proper legal consciousness of all interested persons.
Сурілова О. О. Правосвідомість як елемент сталого розвитку бурштиноносних регіонів України / О. О. Сурілова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 22 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Херсон : Гельветика, 2018. – C. 120-129.
Keywords: правосвідомість; правовий нігілізм; сталий розвиток; бурштин; нелегальний видобуток; юридична відповідальність; правосознание; правовой нигилизм; устойчивое развитие; янтарь; нелегальная добыча; юридическая ответственность; legal consciousness; legal nihilism; sustainable development; amber; illegal mining; legal responsibility