Проблеми застосування спеціальних знань при розслідуванні фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів - Парфило, І. В.; Парфило, И. В.; Parfylo, I. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена дослідженню актуальних проблемам застосування спеціальних знань під час розслідування фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів. Обґрунтовано, що най-більш поширеними формами застосування спеціальних знань у розслідуванні вказаної категорії кримінальних правопорушень є проведення судової експертизи, залучення спеціалістів під час про-ведення окремих слідчих (розшукових), судових дій чи забезпечувальних заходів, а також отримання консультацій та роз’яснень спеціалістів. Особливу увагу приділено дослідженню чинників, які обумовлюють вибір певної форми застосування спеціальних знань на досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень. Проведено критичний аналіз поглядів учених щодо визначення спеціальних знань у кримінальному проваджені, їхньої специфіки застосування в досудовому розслідувані, інших проблем, які є дискусійними у криміналістиці. Зазначається, що найбільш характерна для таких кримінальних правопорушень необхідність у призначенні судово-фармацевтичної, фармакологічної, судово-медичної, судово-товарознавчої та технічної експертиз документів. З огляду на наявність на практиці значних труднощів із вибором вищевказаних і суміжних видів судових експертиз, здійснено аналіз, уточнено предмет і об’єкт досліджень цих експертиз, запропоновано перелік типових питань, які вирішуються експертами у процесі їх проведення. Обґрунтовується важливість правильного вибору тієї чи іншої форми застосування спеціальних знань під час розслідування досліджуваних кримінальних правопорушень, оскільки на практиці судові експертизи нерідко призначаються через декілька місяців проведення слідства, а нерідко органи досудового розслідування обмежуються лише ознайомленням із відомчою документації Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Зазначається, що висновки спеціаліста та залучення до матеріалів кримінального провадження відомчої документації, на підставі яких лікарські засоби визнаються фальсифікованими та вилучаються з легального обігу, не можуть замінити проведення судово-фармацевтичної експертизи. Ураховуючи специфіку зазначеної категорії кримінальних правопорушень, важливою та значущою постає потреба в подальших наукових розробках означеної проблематики, у додатковому вивченні проблемних питань застосування спеціальних знань, з метою активізації та розширення їхніх можливостей, що може стати важливим кроком в удосконалені формування та реалізації криміналістичної методики розслідування фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів.

The article is devoted to the study of current problems of special knowledge application in the investigation of falsification and turnover of falsified medicines. It is substantiated that the most common forms of special knowledge application in the investigation of this category of criminal offenses are forensic, involvement of specialists during individual investigative (search), judicial actions or precautionary measures, as well as consultation and clarification of specialists. Particular attention is paid to the study of factors that determine the choice of a particular form of special knowledge application in the pre-trial investigation of criminal offenses. A critical analysis of the views of scientists on the definition of special knowledge in criminal proceedings, their specifics of application in pre-trial investigation and other issues that are debatable in criminalistics was performed.It is noted that the most typical for such criminal offenses is the need to appoint pharmaceutical, pharmacological, forensic examinations and technical examination of documents. Given the presence in practice of significant difficulties with the choice of the above and related types of forensic examinations, the analysis and clarification of the subject and object of these examinations research was performed, a list of typical issues to be addressed by experts was proposed. The importance of the correct choice of one or another form of special knowledge application in the criminal offenses investigation is substantiated, as in practice forensic examinations are often appointed after several months of investigation, and often pre-trial investigation bodies are limited to reviewing departmental documentation of the State Service for Medicines and Drug Control. It is noted that the conclusions of the specialist and the involvement in the materials of criminal proceedings departmental documentation, on the basis of which medicines are recognized as falsified and withdrawn from legal turnover, can not replace a pharmaceutical examination. Given the specifics of this category of criminal offenses, important and significant is the need for further research in this area and additional study of problematic issues of special knowledge, in order to enhance and expand their capabilities, which can be an important step in improving the formation and implementation of forensic methods of falsification and turnover of falsified medicines investigation.

Статья посвящена исследованию актуальных проблемам применения специальных знаний при расследовании фальсификации и оборота фальсифицированных лекарственных средств. Обосновано, что наиболее распространенными формами применения специальных знаний в расследовании указанной категории уголовных правонарушений является проведение судебной экспертизы, привлечение специалистов при проведении отдельных следственных (розыскных), судебных действий или обеспечительных мер, а также получения консультаций и разъяснений специалистов . Особое внимание уделено исследованию факторов, обуславливающих выбор определенной формы применения специальных знаний в досудебном расследовании уголовных преступлений. Проведен критический анализ взглядов ученых по определению специальных знаний в уголовном движимы, их специфики применения в досудебном расследовании, других проблем, которые являются дискуссионными в криминалистике. Отмечается, что наиболее характерно для таких уголовных преступлений необходимость в назначении судебно-фармацевтической, фармакологической, судебно-медицинской, судебно-товароведческой и технической экспертиз документов. Учитывая наличие на практике значительные трудности с выбором вышеуказанных и смежных видов судебных экспертиз, осуществлен анализ, уточнены предмет и объект исследований этих экспертиз, предложен перечень типовых вопросов, которые решаются экспертами в процессе их проведения. Обосновывается важность правильного выбора той или иной формы применения специальных знаний при расследовании исследуемых уголовных преступлений, поскольку на практике судебные экспертизы нередко назначаются через несколько месяцев проведения следствия, а нередко органы предварительного расследования ограничиваются только ознакомлением с ведомственной документации Государственной службы лекарственных средств и контроля за наркотиками. Отмечается, что выводы специалиста и приобщении к материалам уголовного производства ведомственной документации, на основании которых лекарственные средства признаются фальсифицированными и изымаются из легального оборота, не могут заменить проведения судебно-фармацевтической экспертизы. Учитывая специфику указанной категории уголовных правонарушений, важной и значимой возникает необходимость в дальнейших научных разработках обозначенной проблематики, в дополнительном изучении проблемных вопросов применения специальных знаний, с целью активизации и расширения их возможностей, может стать важным шагом в усовершенствованные формирования и реализации криминалистической методики расследования фальсификации и оборота фальсифицированных лекарственных средств.
Парфило І. В. Проблеми застосування спеціальних знань при розслідуванні фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів / І. В. Парфило // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 154-168.
Keywords: спеціальні знання; форми застосування спеціальних знань; судова експертиза; залучення спеціалістів; отримання консультацій та роз’яснень спеціалістів; судово-фармацевтична експертиза; розслідування фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів; special knowledge; forms of special knowledge application; forensic; involvement of specialists; obtaining consultations and explanations of specialists; pharmaceutical examination; investigation of falsification and turnover of falsified medicines; специальные знания; формы применения специальных знаний; судебная экспертиза; привлечение специалистов; получения консультаций и разъяснений специалистов; судебно-фармацевтическая экспертиза; расследования фальсификации и оборота фальсифицированных лекарственных средств; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Criminal law