Історико-правовий аналіз військового найманства в античній, середньовічній та ранньомодерній Європі - Громовенко, Костянтин Вікторович (My University, 2013)
В статті розглядаються політико-правові аспекти військового найманства в Європі з античних часів до XV ст. Здійснено спробу дослідити генезу найманства іноземного війська в добу античності, розглянути правові положення що до найму професійних військ в античному світі та середньовіччі, дослідити вплив найманства на міжнародні відносини та міжнародно- правове регулювання у XII-XIII ст., проаналізувати організаційно-правові особливості кондотьєрського та державного найманства в пізньому середньовіччі.

В статье рассматриваются политико-правовые аспекты военного наемничества в Европе с античности до XV ст. Предпринята попытка исследовать генезис наемничества иностранного войска во время античности, рассмотреть правовые положения найма профессиональных войск в античном мире и средневековье, исследовать влияние наемничества на международные отношения и международно-правовую регуляцию в XII – XIII ст., проанализировать организационно-правовые особенности кондотьерского и государственного наемничества в позднем средневековье.

In the article the political-law aspects of military condotierism in Europe from antiquity to the XV are examined. An attempt to investigate genesis of condotierism of foreign army during antiquity is undertaken, to consider legal positions of professional troops hire in the ancient world and middle ages, investigate influence of condotierism on international relations and international-law regulation in the XII – XIII, to analyse organizational and law features of private and state condotierism in the late middle ages.
Keywords: військове найманство; антична Європа; середньовічна Європа; приватні військові компанії; военное наемничество; античная Европа; средневековая Европа; раннемодерная Европа; ранньомодерна Європа; частные военные компании; military mercenaries; ancient Europe; medieval Europe; early modern Europe; private military companies