Зручний прапор та безпека мореплавства - Кирилюк, О. В.; Kyrylyuk, O. V. (Одеса, 2010)
Автор статті доводить, що глобалізаційні процеси, які відбуваються у сучасному світі, лише посилюють інтерес держав до реєстрації суден під зручним прапором. На ринку судноплавства існує жорстка конкуренція, натомість кожен новий реєстр зручного прапора пропонує ще нижчу плату за реєстрацію та мінімально можливе регулювання. Щоб витримати конкуренцію судновласники вдаються до найбільш дешевих та найменш регламентованих способів експлуатації своїх суден. А зручні прапори надають їм таку можливість. Ті судна, що ходять в плавання під національним прапором, залишаються неконкурентоздатними на ринку фрахтування без належної підтримки своєї держави. Тому багато морських країн як альтернативу інституту зручних прапорів ввели міжнародні реєстри морських суден, які покликані надавати пільги національним судновласникам, щоб звести до мінімуму їх вихід з-під прапору власної держави.
Кирилюк О. В. Зручний прапор та безпека мореплавства / О. В. Кирилюк // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 261-263.
Keywords: міжнародне морське право; ринок судноплавства; зручний прапор; національний прапор; ринок фрахтування; міжнародні реєстри морських суден; международное морское право; рынок судоходства; удобный флаг; национальный флаг; рынок фрахтования; международные реестры морских судов; international admiralty law; navigation market; flag of convenience; National flag; chartering market; international registries of ships