Словотвір як чинник розвитку сучасної юридичної терміносистеми - Мамич, Мирослава Володимирівна; Мамич, М. В.; Mamich, Miroslava V. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасних умовах трансформації правової системи України, зумовленої євроінтеграційними процесами, цифровізацією суспільства та інтенсивним розвитком законодавства, особливої актуальності набуває проблема формування й унормування юридичної термінології. У цьому контексті словотвір постає одним із ключових механізмів розвитку та систематизації юридичної терміносистеми. Словотвір у межах термінотворення виконує не лише номінативну, а й системоутворювальну функцію, забезпечуючи впорядкованість терміносистеми. У цьому контексті він виступає не лише мовним, а й когнітивним механізмом осмислення нових правових понять. Сучасні філологічні студії підкреслюють значення словотвору для формування лексико-дериваційної структури правничого дискурсу. Це особливо важливо в умовах активної неологізації та запозичення термінів, що потребують адаптації до норм української мови. Актуальність дослідження визначається необхідністю комплексного аналізу словотвірних механізмів як чинника розвитку сучасної юридичної терміносистеми в умовах динамічних соціально-правових змін. Метою дослідження є з’ясування ролі словотвору у формуванні, структуризації та оновленні юридичної термінології української мови.
Мамич М. В. Словотвір як чинник розвитку сучасної юридичної терміносистеми. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 593-596. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33060
Keywords: юридичний термін; словотвір; дериваційні моделі; словоскладання; основоскладання; афіксація; legal term; word formation; derivational models; compounding; stem composition