Актуальні питання виконання договірних зобов’язань військовослужбовцями в умовах воєнного стану: цивілістичний аналіз та євроінтеграційні тенденції - Оскілко, Олексій Олегович; Оскілко, О. О.; Oskilko, Oleksii O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Насамперед, слід зазначити, що військовослужбовці, попри виконання ними конституційного обов’язку щодо захисту держави та наявність спеціального публічно-правового статусу, залишаються повноправними учасниками цивільних правовідносин. Із позицій цивільного права вони виступають фізичними особами – носіями суб’єктивних цивільних прав і обов’язків, які виникають, змінюються та припиняються на підставі юридичних фактів. Відтак військовослужбовці можуть виступати сторонами цивільно-правових договорів і брати участь у зобов’язальних правовідносинах як кредитори або боржники.
Оскілко О. О. Актуальні питання виконання договірних зобов’язань військовослужбовцями в умовах воєнного стану: цивілістичний аналіз та євроінтеграційні тенденції. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 109-111. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32999
Keywords: цивільне право; цивільне законодавство; цивільні правовідносини; зобов’язання; договір; військовослужбовці; ЄС; civil law; civil legislation; civil legal relations; civil liability; obligations; contract; military personnel; EU; цивільна відповідальність