Щодо статусу голови суду в умовах реформування судової системи - Вільгушинський, М. Й.; Вильгушинский, М. И.; Vilgushynskyi, M. І. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
У статті досліджуються особливості визначення прав, обов’язків, повноважень голови суду, а також особливості нормативно-правового регулювання порядку його призначення на посаду. Особливу увагу приділено історичному аналізу регулювання означеної сфери, на підставі якого констатовано рецепцію європейських стандартів регулювання цього питання у національне право. Проведене дослідження дозволило дійти висновку про необхідність вдосконалення механізму призначення суддів на адміністративну посаду шляхом обов’язкового залучення до цього процесу загальних зборів відповідного суду як органу суддівського самоврядування. Крім того, наведено аргументи на користь наділення голови суду повноваженням щодо притягнення судді до дисциплінарної відповідальності за порушення права особи на розгляд справи упродовж розумного строку.
Вільгушинський М. Й. Щодо статусу голови суду в умовах реформування судової системи / М. Й. Вільгушинський // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Вип. 68. - С. 17-24.
Keywords: голова суду; правовий статус; Вища рада юстиції; суддівське самоврядування; дисциплінарна відповідальність судді; председатель суда; правовой статус; Высший совет юстиции; судебное самоуправление; дисциплинарная ответственность судьи; Chairman of the court; the legal status; the High Council of Justice; judicial selfgovernment; disciplinary liability of judges