Теоретичні концепції філософсько-антропологічних і філософсько-історичних досліджень культури - Чаркіна, Т. І.; Чаркина, Т. И.; Charkina, T. I. (My University, 2017)
Філософське осмислення людини неможливе поза філософським осягненням культури. Розкриття способів ставлення людини до світу, усвідомлення власних цінностей, розкриття особливостей внутрішнього світу в процесі історичного розвитку визначає основи філософсько-антропологічного пізнання людини. Мета статті полягає у вивченні та систематизації теоретичних концепцій філософсько-антропологічних досліджень культури. Філософсько-антропологічний підхід до вивчення культури доповнюється філософсько-історичним, у якому культура розуміється як феномен, де головна роль відводиться діяльності людини в процесі історичного розвитку. У ході дослідження встановлено такі концепції дослідження культури: еволюційна, антропологічна (функціональна), циклічна, революційно-демократична, структуралістична, ігрова, синергетична, діалогічна. Теоретичні концепції філософсько-антропологічних і філософсько-історичних досліджень культури розширюють наше уявлення про наукові пошуки та здобутки людства, сприяють розширенню теоретико-методологічної бази історичного пізнання, вивченню культури в різних смислових ракурсах.

Философское осмысление человека невозможно без философского осмысления культуры. Раскрытие способов отношения человека к миру, осознание собственных ценностей, раскрытие особенностей внутреннего мира в процессе исторического развития определяет основы философско-антропологического познания человека. Цель статьи – изучить и систематизировать теоретические концепции философско-антропологических исследований культуры. Философско-антропологический подход к изучению культуры дополняется философско-историческим, где культура понимается как феномен, в котором главная роль отводится деятельности человека в процессе исторического развития. Установлены такие концепции исследования культуры: эволюционная, антропологическая (функциональная), циклическая, революционно-демократическая, структуралистическая, игровая, синергетическая, диалогическая. Теоретические концепции философско-антропологических и философско-исторических исследований культуры расширяют наше представление о научных поисках и достижениях человечества, теоретико-методологическую базу исторического познания, способствуют изучению культуры в разных смысловых ракурсах.

Philosophical comprehension of man is impossible without a philosophical interpretation of culture. The disclosure of the ways of man’s relationship to the world, the recognition of his own values, the disclosure of the features of the inner world in the process of historical development determines the basis of philosophical-anthropological knowledge of man. The purpose of the article is to study and systematize the theoretical concepts of philosophical-anthropological studies of culture. The philosophical-anthropological approach to the study of culture is supplemented by a philosophical-historical approach, in which culture is understood as a phenomenon in which the main role is assigned to human activities in the process of historical development. The following concepts of cultural research have been established: evolutionary, anthropological or functional, cyclical, revolutionary-democratic, structural, gaming, synergetic, dialogical. Theoretical concepts of philosophical-anthropological and philosophical-historical studies of culture broaden our understanding of the scientific search and achievements of mankind, expand the theoretical and methodological basis of historical knowledge, contribute to the study of culture in different semantic perspectives.
Чаркіна Т. І. Теоретичні концепції філософсько-антропологічних і філософсько-історичних досліджень культури / Т. І. Чаркіна // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 20. - С. 156-158.
Keywords: культура; філософсько-антропологічний підхід; філософсько-історичний підхід; концепції; історичне пізнання; культура; философско-антропологический подход; философско-исторический подход; концепции; историческое познание; culture; philosophical-anthropological approach; philosophical-historical approach; concepts; historical cognition