Принцип справедливості та його реалізація Конституційним Судом України під час здійснення правосуддя - Шелевер, Наталія Василівна; Шелевер, Н. В.; Шелевер, Наталья Васильевна; Shelever, Nataliia V. (Одеса : Гельветика, 2020)
В умовах пандемії коронавірусу COVID-19, війни на Сході України, економічної кризи актуальним питанням сьогодення є дослідження справедливості як загального конституційного принципу. Забезпечувати його реалізацію на практиці повинен Конституційний Суд України як орган конституційної юрисдикції. Автор у своїй статті проаналізував практику застосування принципу справедливості Конституційним Судом України, бо саме у його рішеннях і розкривається зміст цього принципу. Метою правосуддя є забезпечення справедливості. Адже саме в судах і шукають справедливість. Принцип справедливості відіграє важливу роль у тому разі, коли судді треба застосувати не аналогію закону, а аналогію права. Як застосовує цей принцип на практиці суддя, залежить від його моральних якостей, правової культури і правосвідомості. Хоча у Конституції України принцип справедливості не закріплений у прямій формі, проте уся правова система ґрунтується на ідеї справедливості. Про це свідчить практика Конституційного Суду України. У своїх рішеннях Конституційний Суд України розкриває суть принципу справедливості. Справедливість є конституційною засадою судочинства. Проте проблемою в Україні є те, що судовий процес не завжди справедливий, і це зумовлює звернення до Європейського суду з прав людини. Конституційний Суд України звертає увагу і на те, що діяльність правотворчих і правозастосовних органів повинна здійснюватися за принципом справедливості. Єдиний орган конституційної юрисдикції досліджував і можливість обмеження конституційних прав і свобод. На його думку, таке обмеження щодо реалізації конституційних прав і свобод не може бути свавільним і несправедливим. Конституційний Суд України розкриває сутність справедливості через принцип розмірності, або пропорційності. У своїх рішеннях Конституційний Суд України вказує і на порушення принципу справедливості. Справедливість є складником принципу верховенства права. Оскільки права, свободи та інтереси людини є найвищою соціальною цінністю, то саме справедливий суд повинен їх захищати. Конституційний Суд України застосовує принцип справедливості під час здійснення правосуддя і він стає нормою прямої дії.

In a pandemic coronavirus COVID-19, the war in the East, the economic crisis pressing issue of our time is the study of justice as a General constitutional principle. To ensure its implementation in practice, the constitutional Court of Ukraine should act as a body of constitutional jurisdiction. The author in his article has analyzed the practice of application of the principle of justice the Constitutional Court of Ukraine, because in its decisions there is the content of this principle. The purpose of justice is to secure justice. After all, everyone seeks justice in the courts. The principle of justice plays an important role in the case when the judge must apply not the analogy of law but the law of analogy. As applies this principle in practice, the judge depends on his moral qualities, legal culture and legal consciousness. Although the principle of fairness is not fixed explicitly in the Constitution, the whole legal system is based on the idea of justice. This is evidenced by the jurisprudence of the constitutional Court of Ukraine. In its decisions the constitutional Court of Ukraine reveals the essence of the principle of justice. Justice is a constitutional principle of justice. However, the problem in Ukraine is that the court process is not always fair and this determines the appeal to the European court of human rights. The constitutional Court of Ukraine drew attention to the fact that the activities of law-making and enforcement bodies should be carried out according to the principle of fairness. The only body of constitutional jurisdiction investigated and the possibility of limiting constitutional rights and freedoms. In his opinion such restrictions on the exercise of constitutional rights and freedoms cannot be arbitrary and unfair. The constitutional Court of Ukraine reveals the essence of justice through the principle of dimensionality or proportionality. In its decisions the constitutional Court of Ukraine points to the violation of the principle of justice. Justice is a component of the rule of law. Since the rights, freedoms and interests of man are the highest social value, it is a fair trial should protect them. The constitutional Court of Ukraine applies the principle of fairness in the administration of justice and it becomes the norm.

В условиях пандемии коронавируса COVID-19, войны на Востоке Украины, экономического кризиса актуальным вопросом сегодня является исследование справедливости как общего конституционного принципа. Обеспечивать его реализацию на практике должен Конституционный Суд Украины как орган конституционной юрисдикции. Автор в своей статье проанализировал практику применения принципа справедливости Конституционным Судом Украины, поскольку именно в его решениях и раскрывается содержание этого принципа. Целью правосудия является обеспечение справедливости. Ведь именно в судах и ищут справедливость. Принцип справедливости играет важную роль в том случае, когда судьи надо применить аналогию закона, а аналогию права. Как применяет этот принцип на практике судья, зависит от его моральных качеств, правовой культуры и правосознания. Хотя в Конституции Украины принцип справедливости не закреплен в прямой форме, однако вся правовая система основывается на идее справедливости. Об этом свидетельствует практика Конституционного Суда Украины. В своих решениях Конституционный Суд Украины раскрывает суть принципа справедливости. Справедливость является конституционной основой судопроизводства. Однако проблемой в Украине является то, что судебный процесс не всегда справедливый, и это обуславливает обращение в Европейский суд по правам человека. Конституционный Суд Украины обращает внимание и на то, что деятельность правотворческих и правоприменительных органов должна осуществляться по принципу справедливости. Единственный орган конституционной юрисдикции исследовал и возможность ограничения конституционных прав и свобод. По его мнению, такое ограничение по реализации конституционных прав и свобод не может быть произвольным и несправедливым. Конституционный Суд Украины раскрывает сущность справедливости через принцип размерности, или пропорциональности. В своих решениях Конституционный Суд Украины указывает и на нарушение принципа справедливости. Справедливость является частью принципа верховенства права. Поскольку права, свободы и интересы человека являются высшей ценностью, то именно справедливый суд должен их защищать. Конституционный Суд Украины применяет принцип справедливости при осуществлении правосудия и он становится нормой прямого действия.
Шелевер Н. В. Принцип справедливості та його реалізація Конституційним Судом України під час здійснення правосуддя / Н. В. Шелевер // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 259-263.
Keywords: принципи права; справедливість; право; держава; суд; верховенство права; судова практика; principles of law; justice; the law; state; court; rule of law; judicial practice; принципы права; справедливость; право; государство; суд; верховенство права; судебная практика; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE