Забезпечення кібернетичної безпеки людини: міжнародно-правовий аспект - Тарасюк, А. В.; Tarasiuk, A. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті проаналізовано основні тенденції розвитку кіберпростору, а також визначено пов’язані із цим актуальні проблеми забезпечення кібербезпеки на глобальному та національному рівнях, зокрема у контексті забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, становлення Інтернету речей тощо. За результатами дослідження визначено можливі шляхи вирішення відповідних проблем та підвищення ефективності забезпечення кібербезпеки. Акцентовано увагу на актуальності для України питань кіберзахисту цивільних ядерних об’єктів та інших об’єктів критичної інфраструктури. Відсутність конкурентоспроможних вітчизняних рішень на ринку змушує використовувати імпортні аналоги обладнання та програмного забезпечення. Розроблено систему кібернетичних загроз із зазначенням їх джерел та змісту руйнівної дії. Обґрунтовано, що швидка інформатизація, масштаби потенційних наслідків злочинів у кіберпросторі, недостатня кіберзахищеність об’єктів критичної інфраструктури та ризики, пов’язані з розвитком психологічної Інтернет-залежності, вимагають від національних урядів та міжнародної спільноти серйозної уваги до розвитку систем кібербезпеки на національному та глобальному рівнях. Першочергові кроки у цьому напрямі повинні передбачати розроблення необхідної нормативно-правової бази і підвищення ефективності роботи відповідних інституційних структур з урахуванням зарубіжного досвіду у цій сфері. На глобальному рівні, зважаючи на те, що не всі кібератаки підпадають під дію існуючих міжнародних механізмів протидії кіберзлочинам, для забезпечення кібербезпеки важливим є передбачити зобов’язання держав не вдаватися у кіберпросторі до дій, метою яких є завдання збитків інформаційним системам, процесам і ресурсам іншої держави, критичній інфраструктурі тощо заради здійснення підриву політичної, економічної й соціальної систем, масованої психологічної обробки населення, що здатні дестабілізувати життєдіяльність суспільства й держави.

The article analyzes the main trends of cyberspace development and identifies related cyber security issues at the global and national levels, in particular in the context of security of critical infrastructure, the emergence of the Internet of Things, and more. The results of the study identified possible ways to solve the problems and increase the effectiveness of cybersecurity. Emphasis is placed on the relevance of Ukraine to the issues of cyber defense of civilian nuclear facilities and other critical infrastructure. The lack of competitive domestic solutions in the market forces the use of imported analogues of hardware and software. A system of cyber threats, indicating their sources and the content of the destructive action, has been developed. It is substantiated that rapid information, the scale of the potential consequences of cybercrime, the lack of cyber security of critical infrastructure and the risks associated with the development of psychological Internet addiction require national governments and the international community to pay serious attention to the development of cybersecurity systems . The first steps in this direction should include the development of the necessary legal framework and the improvement of the efficiency of the work of the respective institutional structures, taking into account foreign experience in this field. At the global level, given that not all cyber-attacks are subject to existing international cybercrime mechanisms, it is important for cybersecurity to ensure that states are not obliged to act in cyberspace to damage other information systems, processes and resources. the state, critical infrastructure, etc., for the sake of undermining the political, economic and social systems, massive psychological treatment of the population, which are capable of destabilizing the life of society and the state and you.
Тарасюк А. В. Забезпечення кібернетичної безпеки людини: міжнародно-правовий аспект / А. В. Тарасюк // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 3. - С. 254-261.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; cybersecurity; information security; cyberspace; cyber threats; cybersystem; critical infrastructure; internet of things; кібербезпека; інформаційна безпека; кіберпростір; кіберзагрози; кіберсистема; критична інфраструктура; Інтернет речей