Особенности развития идей Ф. Ницше и М. Хайдеггера философами постмодернизма - Агабекова, У. Р.; Agabekova, U. R. (My University, 2016)
В статье рассматриваются основные направления развития современного философского постмодернизма, в том числе с точки зрения роли идей Ф. Ницше и М. Хайдеггера. Анализируется общее состояние духовной культуры Западной Европы, в рамках которой начали формироваться модернизм и постмодернизм как противопоставление рациональной философии Гегеля. Раскрываются основные положения идей постмодернизма Ф. Ницше, М. Хайдеггера и Ж. Дерриды. Обосновываются принципы постмодернистского подхода к современному мировоззрению, раскрывается роль постмодернизма в анализе языковых процессов, психологии личности и политических явлений.

У статті розглядаються основні напрями розвитку сучасного філософського постмодернізму, у тому числі з погляду ролі ідей Ф. Ніцше й М. Хайдеггера. Аналізується загальний стан духовної культури Західної Європи, у межах якої почали формуватися модернізм і постмодернізм як протиставлення раціональній філософії Гегеля. Розкриваються основні положення ідей постмодернізму Ф. Ніцше, М. Хайдеггера та Ж. Дерріда. Обґрунтовуються принципи постмодерністського підходу до сучасного світогляду, розкривається роль постмодернізму в аналізі мовних процесів, психології особистості й політичних явищ.

The article reviews main directions of development of the modern philosophic postmodernism, including F. Nietzsche and M. Heidegger’s roles. There is analyzed the common state of Western Europe’s moral culture, in the frames of which the modernism and postmodernism started to develop as a contrast to Gegel’s rational philosophy. The article reveals the basic provisions of F. Nietzsche, M. Heidegger and J. Derrida’s ideas. It substantiates the principles of the postmodern approach to the modern world, reveals the role of postmodernism in the analysis of linguistic processes, psychology of personality and political phenomena.
Агабекова У. Р. Особенности развития идей Ф. Ницше и М. Хайдеггера философами постмодернизма / У. Р. Агабекова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 3-7.
Keywords: современная философия; модернизм и постмодернизм; идеи Ф. Ницше; М. Хайдеггера и Ж. Дерриды о модернизме; рационализм; сучасна філософія; модернізм і постмодернізм; ідеї Ф. Ніцше; М. Хайдеггера та Ж. Дерріда про модернізм; раціоналізм; modern philosophy; modernism and postmodernism; F. Nietzsche; M. Heidegger and J. Derrida’s ideas about modernism; rationalism