Вербальна агресія та шляхи її подолання - Качмар, О. В.; Качмар, А. В.; Kachmar, O. V. (My University, 2016)
У статті вербальна агресія розглядається як негативізуюча мовна поведінка, що реалізується в деструктивних формах. Агресивні комунікативні стратегії реалізуються за допомогою різноманітних мовних засобів, центральне місце серед яких посідає інвектива. Робиться акцент на сутнісних характеристиках різних видів інвективної лексики. Зроблено висновок про те, що основними способами подолання вербальної агресії є ігнорування, переключення уваги, проектування позитивних якостей «агресора», позитивні оцінні висловлювання, гумор, переконання.

В статье вербальная агрессия рассматривается как негативизующее речевое поведение, которое реализуется в деструктивных формах. Агрессивные коммуникативные стратегии реализуются с помощью различных языковых средств, центральное место среди которых занимает инвектива. Делается акцент на сущностные характеристики различных видов инвективной лексики. Сделан вывод о том, что основными способами преодоления вербальной агрессии является игнорирование, переключение внимания, проектирование положительных качеств «агрессора», положительные оценочные высказывания, юмор, убеждения.

The paper studied the verbal aggression as the verbal behavior implemented in destructive ways. Aggressive communication strategies are implemented through various linguistic devices, a central role among them broadside. Focuses on the intrinsic characteristics of different types of invektyv vocabulary. It is concluded that the main ways to overcome verbal aggression are ignoring, switching attention, planning merits «aggressor», positive evaluation expression, humor, belief.
Качмар О. В. Вербальна агресія та шляхи її подолання / О. В. Качмар // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 55-57.
Keywords: агресія; вербальна агресія; інвектива; мова ворожнечі; способи подолання вербальної агресії; агрессия; вербальная агрессия; инвектива; язык вражды; способы преодоления вербальной агрессии; aggression; verbal aggression; invective; hate speech; ways to overcome verbal aggression