Відповідальність за викрадення дітей у міжнародному та національному праві - Бондарюк, Ольга Олегівна; Бондарюк, О. О.; Bondariuk, Olha O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Міжнародне викрадення дітей є однією з найскладніших проблем сучасного права, оскільки воно поєднує в собі елементи цивільного, кримінального та міжнародного приватного права, зачіпаючи при цьому фундаментальні інтереси дитини. Питання відповідальності за такі дії вимагає чіткого розмежування між кримінальним злочином, вчиненим сторонньою особою з корисливих мотивів, та незаконним переміщенням дитини одним із батьків, що в міжнародній практиці найчастіше ідентифікується як міжнародне викрадення. Відповідальність за викрадення дітей у міжнародному просторі реалізується через розгалужену систему взаємопов’язаних норм, які включають обов’язок негайного повернення особи, повне відшкодування матеріальних збитків та потенційну кримінальну відповідальність за порушення правопорядку та фундаментальних прав людини. Лише комплексний підхід, що поєднує скоординоване міжнародне співробітництво через мережу центральних органів та сувору, безкомпромісну національну правову реакцію, може слугувати дієвим засобом запобігання міжнародному викраденню дітей. Зміцнення міждержавної взаємодії та уніфікація санкцій за батьківське викрадення є необхідними кроками для того, щоб правовий інструментарій став реальним запобіжником, а не просто декларативною нормою у боротьбі за інтереси найменш захищених суб’єктів права.
Бондарюк О. О. Відповідальність за викрадення дітей у міжнародному та національному праві. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 230-233. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33237
Keywords: міжнародне викрадення дітей; Гаазька конвенція 1980 року; батьківське викрадення; права піклування; юридична відповідальність; найкращі інтереси дитини; незаконне переміщення; повернення дитини; international child abduction; 1980 Hague Convention; parental abduction; rights of custody; legal responsibility; best interests of the child; wrongful removal; return of the child