Недоговірні зобов’язання, що виникають із дій, вчинених для запобігання шкоді в умовах КОВІД-19 - Харитонов, Євген Олегович; Харитонов, Є. О.; Харитонов, Евгений Олегович; Kharytonov, Yevhen O.; Харитонова, Олена Іванівна; Харитонова, О. І.; Харитонова, Елена Ивановна; Kharytonova, Olena I. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Непопулярність у суспільстві рішень влади та колізія приватного і публічного інтересів, що у зв’язку із цим виникає, потребують пошуку не лише засобів юридичного примусу, які були б ефективними і водночас виправданими, аби не створювати зайву соціальну напругу, але також і засобів захисту інтересів осіб, які вчиняють без відповідних повноважень дії, спрямовані на запобігання загрози виникнення шкоди іншим людям в умовах пандемії. У вирішення проблем, що виникають у зв’язку зі згаданою соціальною напругою, а також необхідністю заохочення дій, спрямованих на відвернення загрози виникнення шкоди, важливе значення відводиться правовим засобам, зокрема, цивільно-правовими. У статті досліджуються проблеми теорії та практики застосування норм цивільних недоговірних зобов’язань в умовах пандемії КОВІД-19. Зазначається, що у зв’язку зі зростанням кількості захворювань, неготовністю державної системи охорони здоров’я до боротьби з епідемією такого масштабу виникає проблема заохочення альтруїстичних дій в інтересах осіб, які самі не можуть захистити власні інтересні. Зростає також кількість випадків вчинення дій без спеціального на те повноваження з метою запобігання шкоді життю та здоров’ю людей, зумовлених необхідністю втручання у сферу майнових та немайнових інтересів іншої особи. Багато ситуацій, що при цьому виникають, знаходяться у цивільно-правовому полі, однак відповідна практика поки що не сформувалася. На підставі аналізу ситуації, що склалася, робиться висновок про виправданість виокремлення категорії «недоговірні зобов’язання, що виникають із дій, вчинених для запобігання шкоді», а також про необхідність формування відповідної доктрини та рекомендацій щодо створення та застосування норм цивільного права, які стимулюватимуть діяльність із запобігання виникненню шкоди в умовах пандемії. Практично виправданим є також формування правових позицій вищих судів із відповідних питань, що дасть змогу ефективно використовувати потенціал недоговірних зобов’язань цивільного законодавства.

The unpopularity of government decisions in society and the resulting conflict of private and public interests require the search not only for remedies that are effective and justified in order not to create unnecessary social ten-sion, but also for the protection of interests of persons who commit acts without proper authority, aimed at preventing the threat of harm to other people in terms of pandemic. Remedies are important in addressing the challenges posed by these social tensions, as well as the need to encourage action to prevent the threat of harm.The article examines the problems of theory and practice of application of civil non-contractual obligations in terms of pandemic COVID-19. It is noted that due to the growing number of diseases, the unpreparedness of the state health care system to fight an epidemic of this magnitude, there is a problem of encouraging altruistic actions in the interests of those who cannot protect their own interests. There is also a growing number of cases of actions without special authority to prevent harm to life and health caused by the need to interfere in the property and non-property interests of another person. Many of the situations that arise are in the civil law field, but the relevant practice has not yet been formed. Based on the analysis of the current situation, it is concluded that the category non-contractual obligations arising from actions taken to prevent harm is justified, as well as the need to develop appropriate doctrine and recommendations for the creation and application of civil law that will stimulate activities to prevent damage in a pandemic. It is also practically justified to form the legal positions of higher courts on relevant issues, which will allow to effectively use the potential of non-contractual obligations of civil law.
Харитонов Є. О. Недоговірні зобов’язання, що виникають із дій, вчинених для запобігання шкоді в умовах КОВІД-19 / Є. О. Харитонов, О. І. Харитонова // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 39. – С. 5-10.
Keywords: пандемія; КОВІД-19; цивільне законодавство; недоговірні зобов’язання; дії в інтересах іншої особи без її доручення; рятування життя і здоров’я; пандемия; КОВИД-19; гражданское законодательство; недоговорные обязательства; действия в интересах другого лица без его поручения; спасение жизни и здоровья; pandemic; COVID-19; civil law; non-contractual obligations; actions in the interests of another person without his / her authorization; saving life and health; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE