Окремі аспекти виконання договору про сурогатне материнство в умовах воєнного стану - Боярчук, Михайло Вікторович; Боярчук, М. В.; Boiarchuk, Mykhailo V. (Одеса : Фенікс, 2026)
В умовах повномасштабної збройної агресії проти України та дії правового режиму воєнного стану особливої ваги набувають питання належного правового забезпечення реалізації репродуктивних прав людини, зокрема права на батьківство і материнство. Сурогатне материнство як одна з форм застосування допоміжних репродуктивних технологій є правовим інститутом, що поєднує елементи цивільного, сімейного, медичного та міжнародного приватного права. Однак, попри допустимість такої практики в Україні, нормативне регулювання відносин у цій сфері залишається фрагментарним, а договір про сурогатне материнство фактично виконує функцію головного інструменту індивідуального правового врегулювання відносин між генетичними батьками, сурогатною матір’ю та, посередковано, медичним закладом.
Боярчук М. В. Окремі аспекти виконання договору про сурогатне материнство в умовах воєнного стану. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 121-125. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33005
Keywords: сімейне право; сімейне законодавство; сімейні правовідносини; сім’я; сурогатне материнство; воєнний стан; family law; family legislation; family legal relations; family; surrogacy; martial law