Глобалізація та міждержавна інтеграція як чинник конституціоналізації міжнародного права - Шамрай, В'ячеслав Вікторович; Шамрай, В. В.; Шамрай, Вячеслав Викторович; Shamrai, Viacheslav V. (Одеса: Фенікс, 2018)
Стаття присвячена теоретико-методологічним підходам до визначення впливу процесів глобалізації на розвиток конституційного права у сучасних умовах європейської міждержавної інтеграції з точки зору пошуку ефективних засобів комплексної правової модернізації суспільства. Автор аналізує юридичний зміст правової глобалізації, показує її специфічні особливості, розкриває значення процесів удосконалення базових елементів суспільних відносин та конституційної модернізації суспільства і держави у сучасних умовах правової глобалізації та європейської міждержавної інтеграції. Наголошується на необхідності подальшого удосконалення конституційно-правового регулювання найважливіших суспільних відносин як ключового напряму правової модернізації суспільних відносин у сучасній демократичній державі, побудованій на принципових засадах європейського конституціоналізму.

Статья посвящена теоретико-методологическим подходам к определению влияния процессов глобализации на развитие конституционного права в современных условиях европейской межгосударственной интеграции с точки зрения поиска эффективных средств комплексной правовой модернизации общества. Автор анализирует юридический смысл правовой глобализации, показывает ее специфические особенности, раскрывает значение процессов совершенствования базовых элементов общественных отношений и конституционной модернизации общества и государства в современных условиях правовой глобализации и европейской межгосударственной интеграции. Подчеркивается необходимость дальнейшего совершенствования конституционно-правового регулирования важнейших общественных отношений как ключевого направления правовой модернизации общественных отношений в современном демократическом государстве, построенном на принципиальных принципах европейского конституционализма.

The article is devoted to theoretical and methodological approaches to determining the influence of globalization processes on the development of constitutional law in modern conditions of European interstate integration from the point of view of searching for effective means of complex legal modernization of society. The author analyzes the legal content of legal globalization, shows its specific features, reveals the importance of the processes of improving the basic elements of social relations and constitutional modernization of society and the state in modern conditions of legal globalization and European interstate integration. The need for further improvement of constitutional and legal regulation of the most important social relations as a key direction of legal modernization of social relations in a modern democratic state based on the fundamental foundations of European constitutionalism is underlined.
Шамрай В. В. Глобалізація та міждержавна інтеграція як чинник конституціоналізації міжнародного права / В. В. Шамрай // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 167-173.
Keywords: конституційне право; конституційна реформа; правова модернізація; суспільство; національна правова система; глобалізація; конституционное право; конституционная реформа; общество; национальная правовая система; глобализация; constitutional law; constitutional reform; legal modernization; society; national legal system; globalization; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law