Інноваційний розвиток бізнесу як чинник повоєнного відновлення та євроінтеграції України - Котлубай, Вячеслав Олексійович; Котлубай, В. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
Повоєнне відновлення України формує унікальний у світовій практиці виклик: необхідність одночасної реконструкції зруйнованої економічної інфраструктури та системної модернізації бізнес-середовища відповідно до стандартів Європейського Союзу. За таких умов інноваційний розвиток бізнесу набуває ролі не лише економічного, а й стратегічного пріоритету – оскільки саме здатність до технологічного оновлення, цифрової трансформації та нарощування доданої вартості визначатиме рівень конкурентоспроможності вітчизняних суб’єктів господарювання на єдиному ринку ЄС. За висновками Конференції з відновлення України , проведеної в Римі у липні 2025 року, прив’язка реконструкції до стандартів ЄС є найнадійнішою гарантією ефективного та сталого відновлення, а інновації визначені як ключовий чинник довгострокової економічної стійкості. Відтак інноваційний розвиток бізнесу постає не як супутній процес відновлення, а як його рушійна сила.
Котлубай В. О. Інноваційний розвиток бізнесу як чинник повоєнного відновлення та євроінтеграції України. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 448-451 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33266
Keywords: бізнес; інноваційний розвиток; повоєнне відновлення; євроінтеграція України; інноваційна екосистема; венчурний капітал; конкурентоспроможність бізнесу; business; innovative development; post-war reconstruction; Ukraine’s European integration; innovation ecosystem; venture capital; business competitiveness