Особливості реалізації функцій прокуратури на регіональному рівні: адміністративно-правовий аспект - Мазурик, Р. В.; Mazuryk, R. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У науковій публікації досліджуються адміністративно-правові засади та особливості реалізації функцій прокуратури на регіональному рівні. Методологія дослідження ґрунтується на органічному поєднанні філософських, загальнонаукових та спеціально-юридичних методів дослідження. Серед останніх більшою мірою застосовуються методи юридичної догматики та юридичного моделювання. Зазначається, що сучасний стан організації та діяльності регіональних прокуратур потребує суттєвого удосконалення, що зумовлено низьким рівнем довіри громадян до органів прокуратури загалом та об’єктивною потребою реформування прокуратур на рівні областей, створення якісно нової моделі організації та діяльності прокуратури з використанням найкращого міжнародного досвіду та здобутків доктрини адміністративного права. Аналізуються актуальні питання реалізації функцій прокуратури на регіональному рівні в контексті рівня їх адміністративно-правового забезпечення. Зазначається, що органи прокуратури на регіональному (обласному) рівні забезпечують реалізацію основних функцій прокуратури відповідно до Конституції, Закону України «Про прокуратуру» та наказів Генерального прокурора, а також здійснюють координацію та контроль виконання функцій прокуратури місцевими прокуратурами. Зокрема, прокурори регіональних (обласних) прокуратур підтримують публічне обвинувачення та здійснюють представництво інтересів держави в апеляційних судах. Крім того, прокурори регіональних (обласних) прокуратур забезпечують участь у судових засіданнях починаючи з першої інстанції в господарському та адміністративному процесі, що цілком узгоджується з їх функціональним призначенням як прокурорів обласного рівня. Підкреслюється необхідність збільшення кількості прокурорів регіональних (обласних) прокуратур, які здійснюють безпосереднє процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, представництво інтересів держави в суді та нагляд за додержанням законів у процесі виконання судових рішень у кримінальних справах, а також застосування інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, із метою забезпечення реалізації принципу незалежності прокурорів та підвищення ефективності їх діяльності. Формулюється висновок щодо перспективності окремого доктринального дослідження цієї тематики, враховуючи загальні тенденції щодо реформування всієї системи органів кримінальної юстиції.

The scientific publication is devoted to the features of the implementation of the functions of the prosecutor’s office at the regional level and their administrative and legal support. The research methodology is based on an organic combination of philosophical, general scientific and special legal research methods. Among the latter, the method of legal dogma and method of legal modeling are used to a greater extent. It is noted that the current state of organization and activity of regional prosecutor’s offices needs significant improvement due to the low level of public confidence in the prosecutor’s office as a whole and the objective need to reform prosecutor’s offices at the oblast level, create a qualitatively new model of organization and activity of the prosecutor’s office. achievements of the doctrine of administrative law. Current issues of implementation of the functions of the prosecutor’s office at the regional level in the context of the level of their administrative and legal support are analyzed. It is noted that the prosecutor’s office at the regional (oblast) level ensures the implementation of the main functions of the prosecutor’s office in accordance with the Constitution, the Law of Ukraine “On the Prosecutor’s Office” and orders of the Prosecutor General, and coordinates and monitors local prosecutor’s offices. In particular, regional (oblast) prosecutor’s offices provide public prosecution and representation of state interests in courts of appeal. In addition, prosecutors of regional (oblast) prosecutor’s offices ensure participation in court hearings from the first instance in the economic and administrative process, which is fully consistent with their functional appointment as prosecutors at the oblast level. Emphasis is placed on the need to increase the number of prosecutors of regional (oblast) prosecutor’s offices who directly supervise pretrial investigations, represent the state in court and monitor compliance with the law in the execution of court decisions in criminal cases, as well as other coercive measures related to restriction of personal freedom of citizens, in order to ensure the implementation of the principle of independence of prosecutors and increase the efficiency of their activities. The conclusion on the prospects of a separate doctrinal study of this topic is formulated, taking into account the general trends in the reform of the entire system of criminal justice.
Мазурик Р. В. Особливості реалізації функцій прокуратури на регіональному рівні: адміністративно-правовий аспект / Р. В. Мазурик // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 165-174.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; prosecutor’s office; functions; administrative and legal principles; regional level; legal requirements; instructions; representation; procedural management; public prosecution; supervision; orders; document circulation; прокуратура; функції; адміністративно-правові засади; регіональний рівень; законні вимоги; вказівки; представництво; процесуальне керівництво; публічне обвинувачення; нагляд; накази; документообіг