Психологічні особливості лідера деструктивного культу - Ташматов, Вячеслав Абдуллайович; Ташматов, В. А.; Базилевич, Марія Олексіївна; Базилевич, М. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасному глобалізованому світі, що характеризується кризою традиційних цінностей, соціальною нестабільністю та інтенсивною цифровізацією, спостерігається стійка тенденція до зростання впливу деструктивних культів. Ці організації, маскуючись під релігійні, психологічні або тренінгові центри, завдають суттєвої шкоди психічному здоров’ю особистості, а також можуть посягати і на життя та здоров’я людини. Ключовою фігурою, яка визначає життєздатність та небезпеку такої групи, є її лідер. Саме його психологічний профіль, маніпулятивні здібності та специфічні акцентуації характеру стають фундаментом для побудови системи тотального контролю над адептами.
Ташматов В. А., Базилевич М. О. Психологічні особливості лідера деструктивного культу. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 437-439 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33251
Keywords: лідер; деструктивний культ; маніпуляція; нарцисизм; соціопатія; психологічний контроль; макіавеллізм; ідентичність; leader; destructive cult; manipulation; narcissism; sociopathy; psychological control; Machiavellianism; identity