Формування концепту права приватної власності у Стародавньому Римі - Харитонов, Євген Олегович; Харитонов, Евгений Олегович; Kharitonov, Yevgeniy O. (My University, 2016)
Досліджується одна з основних категорій приватного права – право власності. Автор надає визначення поняттю право власності, розглядає початок витоку, перебігу та результати формування концепту приватного права в Стародавньому Римі. Також в статті приділено увагу розвитку відносин власності стосовно рухомих речей та землі. Виділено характерні риси відносин власності, за для з’ясування бачення сутності права власності та права приватної власності римськими правознавцями. Визначено властивості права приватної власності у класичному римському праві.

Исследуется одна из основных категорий частного права – право собственности. Автор дает определение понятию право собственности, рассматривает начало утечки, течения и результаты формирования концепта частного права в Древнем Риме. Также в статье уделено внимание развитию отношений собственности относительно движимых вещей и земли. Выделены характерные черты отношений собственности, для того, что бы выяснить видение сущности права собственности и права частной собственности римскими правоведами. Определены свойства права частной собственности в классическом римском праве.

One of the basic categories of private law – ownership – is being researched. The author provides definition of ownership, examines the beginning of rise, course and results of formation of the concept of private law in ancient Rome. Also in the article attention is paid to the development of property relations in respect of movables and land. The features of property relations were distinguished, in order to determine the nature of ownership and private property right by the Roman jurists. The properties of private property right in the classical Roman law were defined.
Харитонов Є. О. Формування концепту права приватної власності у Стародавньому Римі / Є. О. Харитонов // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 21. – С. 8-13.
Keywords: право власності; приватне право; римське право; концепти; Стародавній Рим; право собственности; частное право; римское право; концепты; Древний Рим; ownership; private law; Roman law; concepts; Ancient Rome