Відповідальність у трудовому праві - Обручков Роман Іванович; Обручков Роман Ианович; Obruchkov Roman (My University, 2016)
В роботі автор розкриває поняття, зміст та сутність трудоправової відповідальності в системі законодавства. Досліджуються особливості, види та порядок застосування матеріальної відповідальності працівників та роботодавців. Надається визначення, розкривається зміст, види та порядок застосування загальної і спеціальної дисциплінарної відповідальності працівників. На підставі аналізу норм діючого законодавства, практики застосування нормативно-правових актів України та наукової доктрини трудового права автором наводяться висновки та окремі пропозиції по вдосконаленню чинного законодавства про працю.

В работе автор раскрывает понятие, содержание и сущность трудоправовой ответственности в системе законодательства. Исследуются особенности, виды и порядок применения материальной ответственности работников и работодателей. Дается определение, раскрывается содержание, виды и порядок применения общей и специальной дисциплинарной ответственности работников. На основании анализа норм действующего законодательства, практики применения нормативно-правовых актов Украины и научной доктрины трудового права автором делаются выводы и отдельные предложения по совершенствованию действующего законодательства о труде.

In this work the author reveals the concept, content and essence the Responsibility of Labor law in the legislative system. This paper investigates the characteristics, types and order of application of the material liability of employees and employers. Revealed the definition, the contents, types and the procedure for the application of general and special disciplinary responsibility of workers. Based on the analysis of the current legislation, the practice of normative-legal acts of Ukraine, the scientific doctrine of labor law the author conclude some suggestions for improvement of the existing labor legislation.
Обручков Р. І. Відповідальність у трудовому праві / Р. І. Обручков // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . — Миколаїв : Іліон, 2016. — С. 575-608.
Keywords: трудове право; працівник; роботодавець; юридична відповідальність; матеріальна відповідальність; дисциплінарна відповідальність; трудовое право; работник; работодатель; юридическая ответственность; материальная ответственность; дисциплинарная ответственность; labor law; worker; employer; legal liability; material liability; disciplinary liability