Психологічна теорія права Л. Й. Петражицького та її вплив на формування концепції неофіційного права - Щамбура, Д. В.; Щамбура, Д. В.; Shchambura, D. (Одеса : Гельветика, 2018)
Проаналізовано психологічну теорію права Л.Й. Петражицького як основу для формування концепції неофіційного права. Визначено сутність права як феномену за Л.Й. Петражицьким та виокремлено критерії, використані ним для поділу права на види. Офіційним правом Л.Й. Петражицький вважав право, яке підлягає застосуванню і підтримці з боку представників державної влади», а неофіційним – право, позбавлене такої підтримки. Неофіційне право в реальному правовому житті займає домінуюче становище і характеризується тим, що стосується окремої життєвої ситуації, узгоджується з індивідуальними особливостями конкретного випадку; являє собою динамічну систему, яка існує тоді, коли й «відбувається», коли виникає комунікація між індивідами; має добровільний характер і не потребує забезпечення державним примусом, містить не норми у формальному розумінні, а узгоджені сторонами поведінкові установки.

Психологическая теория права Л.И. Петражицкого и ее влияние на формирование концепции неофициального права. Проанализирована психологическая теория права Л.И. Петражицкого как основа для формирования концепции неофициального права. Определена сущность права как феномена по Л.И. Петражицкому и критерии, использованные им для разделения права на виды. Официальным правом Л.И. Петражицкий считал право, подлежащее применению и поддержке со стороны представителей государственной власти, а неофициальным – право, лишенное такой поддержки. Неофициальное право в реальной правовой жизни занимает доминирующее положение, охватывает различные виды интуитивного права и характеризуется тем, что касается отдельной жизненной ситуации, согласуется с индивидуальными особенностями конкретного случая; представляет собой динамическую систему, которая существует тогда, когда и «происходит», когда возникает коммуникация между индивидами; имеет добровольный характер и не требует обеспечения государственным принуждением, содержит не нормы в формальном смысле, а согласованные сторонами поведенческие установки.

Petrazhitsky’s Psychological Theory of Law and its influence on the formation of the informal law concept. The article analyzes L.Y. Petrazhitsky’s psychological theory of law in the context of contemporary legal thinking. The author outlines the essence of law as a phenomenon, and the criteria of dividing the law to types that Petrazhitsky used. L.Y. Petrazhitsky considered the official law as the law that is applied and supported by representatives of state power, and the informal law – as the law deprived of such support. Summarizing the ideas of L.Y. Petrazhitsky, the author affirms: the informal law in real legal life occupies a dominant position, encompasses various types of intuitive law and is characterized by the fact that it relates to a certain life situation; is consistent with the individual features of a particular case; is a dynamic system that exists when it is “happening”, exactly when individuals communicate; has a voluntary character and does not require state coercion; contains no rules in the formal sense, but rules agreed by the parties of the relationship.
Щамбура Д. В. Психологічна теорія права Л. Й. Петражицького та її вплив на формування концепції неофіційного права / Д. В. Щамбура // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 173-183.
Keywords: інтуїтивне право; неофіційне право; офіційне право; позитивне право; психологічна теорія; интуитивное право; неофициальное право; официальное право; позитивное право; психологическая теория; intuitive law; informal law; official law; positive law; psychological theory