Психологічні особливості самооцінки підлітків схильних до девіантної поведінки : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Крижанівська, Катерина Андріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати емпіричного вивченняпсихологічнихособливостей самооцінки у підлітків, схильних до девіантної поведінки, які засвідчили високу поширеність девіантних проявів, зокрема делінквентності, порушення соціальних норм та адиктивної поведінки. З огляду на те, що девіантна поведінка часто супроводжується агресивними та ворожими реакціями, дослідження охоплює вивчення агресії серед підлітків. Агресивні тенденції, виявлено у 70% підлітків, переважно у вербальній і непрямій формах, що вказує на емоційну нестабільність та труднощі адаптації. Аналіз рівня самооцінки показав, що підлітки з високою адаптованістю танавчальними досягненнями мають вищу самооцінку. Натомість юнаки з девіантною поведінкою частіше демонструють занижену або нестійку самооцінку, що ускладнює їхню соціальну адаптацію. На основі отриманих результатів сформовано практичні рекомендації, спрямовані на розвиток адекватної самооцінки, емоційного самоконтролю та навичок конструктивного розв’язання конфліктів, а також створено дві тренінгові програми. Дослідження підтвердило, що девіантна поведінка зумовлена комплексом психологічних чинників і потребує цілісного підходу до психопрофілактики та корекції. The paper presents the results of an empirical study of the psychological characteristics of self-esteem in adolescents prone to deviant behavior, which showed a high prevalence of deviant manifestations, in particular delinquency, violation of social norms, and addictive behavior. Considering that deviant behavior is often accompanied by aggressive and hostile reactions, the study also includes the examination of aggression among adolescents. Aggressive tendencies were identified in 70% of adolescents, predominantly in verbal and indirect forms, which indicates emotional instability and difficulties in adaptation. The analysis of the level of self-esteem showed that adolescents with high adaptability and academic achievements have higher self-esteem. In contrast, boys with deviant behavior more often demonstrate low or unstable self-esteem, which complicates their social adaptation. Based on the obtained results, practical recommendations were formulated aimed at the development of adequate self-esteem, emotional self-control, and skills of constructive conflict resolution, and two training programs were created. The study confirmed that deviant behavior is caused by a complex of psychological factors andrequires a comprehensive approach to psychoprophylaxis and correction.
Крижанівська К. А. Психологічні особливості самооцінки підлітків схильних до девіантної поведінки : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / К. А. Крижанівська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 51 с.
Keywords: девіантна поведінка; самооцінка; агресивність; корекція; самоконтроль; дeлiнквeнтнicть; deviant behavior; self-esteem; aggressiveness; correction; self- control; delinquency