Основні технології сучасного 3D-друку - Задерейко, Олександр Владиславович; Задерейко, О. В.; Zadereiko, Oleksandr V.; Толокнов, Анатолій Арнольдович; Толокнов, А. А.; Toloknov, Anatolii A. (Харків : БННППІ ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2024)
3D-друк, або адитивне виробництво, за останні 30 років значно розвинувся, ставши важливим інструментом для створення об’єктів шляхом пошарового нарощування матеріалу. Існує кілька ключових технологій 3D-друку, які використовують різні підходи та матеріали, що робить процес гнучким і багатофункціональним. Серед основних технологій виділяють порошкові методи (лазерне спікання, плавка), фотополімеризацію (SLA, MJM), ламінування та екструзійні методи. Для 3D-друку використовують різноманітні матеріали, включаючи термопластики, металеві сплави, фотополімери та навіть їстівні матеріали. Вибір технології залежить від таких факторів, як вартість принтера, швидкість друку, собівартість об’єктів та доступність матеріалів. Основні методи адитивного виробництва включають екструзійний метод, дротяний метод, порошкові технології (лазерне спікання, плавка), струменеві методи та ламінування. Кожен метод має свої переваги та обмеження, що робить важливим правильний вибір технології відповідно до конкретних потреб. 3D-друк знайшов застосування у виготовленні прототипів, дрібносерійному виробництві та створенні індивідуалізованих продуктів. Розвиток технологій продовжується, що відкриває нові можливості для різних галузей промисловості.
Задерейко О. В., Толокнов А. А. Основні технології сучасного 3D-друку // Сучасні технології в енергетиці, електромеханіці, системах управління та машинобудуванні : матеріали VII Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (м. Харків, 06 грудня 2024 р.) [Електронний ресурс]. – Харків : БННППІ ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2024. С. – 14-16. Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/29127
Keywords: 3D-друк; методи адитивного виробництва; екструзійний метод; дротяний метод; порошкові технології