Питання класифікації способів правового регулювання оплати найманої праці - Капліна, Галина Анатоліївна; Каплина, Галина Анатольевна; Kaplina, Halyna A. (My University, 2009)
Обґрунтовано підходи до класифікації способів правового регулювання в сфері оплати найманої праці, яка є необхідним етапом в процесі систематизації знань про предмет дослідження, з урахуванням ринкових перетворень. Проведено дослідження існуючих класифікацій, зроблені висновки про те, що способи правового регулювання оплати праці в сучасному трудовому праві не є застиглою категорією і представляють динамічну систему методів, прийомів правового впливу на правовідносини, вознікающте в зв'язку з правом працівника і корреспондирующей обов'язком роботодавця з оплати найманої праці . З розвитком ринкових відносин важливо місце в системі методів оплати праці займають також методи заохочувально-імперативний і рекомендаційний.

Обоснованы подходы к классификации способов правового регулирования в сфере оплаты наемного труда, которая является необходимым этапом в процессе систематизации знаний о предмете исследования, с учетом рыночных преобразований. Проведено исследование существующих классификаций, сделаны выводы о том, что способы правового регулирования оплаты труда в современном трудовом праве не являются застывшей категорией и представляют динамическую систему методов, приемов правового воздействия на правоотношения, возникающте в связи с правом работника и корреспондирующей обязанностью работодателя по оплате наемного труда. С развитием рыночных отношений важно место в системе методов оплаты труда занимают также методы поощрительно-императивный и рекомендательный.

Going is grounded near classification of methods of the legal adjusting in the field of payment of wage labour, which is the necessary stage in the process of systematization of knowledges about the article of research, taking into account market transformations. Research of existent classifications is conducted, conclusions are done that methods of the legal adjusting of payment of labour in a modern labour right are not a hardening category and present the dynamic system of methods, receptions of the legal affecting legal relationships, возникающте in connection with a right for a worker and корреспондирующей duty of employer on payment of wage labour. With development of market relations a place is important in the system of methods of payment of labour occupy also the methods of incentively- imperative and recommendation.
Капліна Г. А. Питання класифікації способів правового регулювання оплати найманої праці / Г. А. Капліна // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 99-106.
Keywords: оплата найманої праці; правове регулювання відносин найманої праці; методологія класифікації способів оплати праці; імперативний метод; диспозитивний метод; рекомендаційний метод; оплата наемного труда; правовое регулирование отношений наемного труда; методология классификации способов оплаты труда; императивный метод; диспозитивный метод; рекомендательный метод; payment of wage labor; legal regulation of relations of wage labor; methodology of classification methods of remuneration; imperative method; dispositive method; recommendatory method