Роль мотивації у досягненні спортивних результатів у легкоатлетів - Гоголєва О. М.; Гоголєва Олена Миколаївна; Hoholieva, Olena M.; Халайджі Світлана Владиславівна; Халайджі С. В.; Khalaidzhi S. (Одеса : Фенікс, 2026)
У проведеному дослідженні легкоатлетів і групи осіб, які не займалися спортом, через три роки помітно змінилася мотивація та тренувальна активність. У спортсменів внутрішня мотивація зросла приблизно на третину, задоволення від тренувань підвищилося майже на половину, а соціально-емоційні мотиви додали близько 28 %. У групи без спорту подібних змін не спостерігалося або вони були мінімальними. Це свідчить, що регулярні тренування допомагають формувати стійку мотивацію, зміцнюють цілеспрямованість і самоконтроль, а також дозволяють ефективніше долати труднощі. З набуттям досвіду легкоатлети змінюють свої пріоритети: молодші більше зосереджені на відточуванні техніки та розвитку навичок, тоді як досвідчені спрямовують зусилля на досягнення результатів і визнання. Такий поступовий перехід від індивідуальних цілей до соціально-орієнтованих мотивів дозволяє спортсменам стабільно прогресувати у кар’єрі та тренуватися більш продук- тивно.
Гоголєва О. М., Халайджі С. В. Роль мотивації у досягненні спортивних результатів у легкоатлетів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 627-629. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33048
Keywords: мотивація; внутрішня мотивація; зовнішня мотивація; спортивні результати; легкоатлети; intrinsic motivation; extrinsic motivation; athletes; sports results