Маніпуляції масовою свідомістю як дефективний модус інформаційного суспільства - Шамша, Ігор; Шамша, Ігор Володимирович; Shamsha, Igor (Національний університет «Одеська юридична академія», 2022)
Висловлюється ідея переходу людства до «ери маніпуляцій», яка постає оборотною стороною інформаційного суспільства.

The idea of the transition of mankind to the «era of manipulation» is expressed, which is the reverse side of the information society.
Шамша І. Маніпуляції масовою свідомістю як дефективний модус інформаційного суспільства / Ігор Шамша // Журналістика та соціальні комунікації в контексті становлення громадянського суспільства в Україні і в світі: виклики, тенденції, перспективи : матер. Всеукраїнської наук.-практ. конф. (м. Одеса, 4 листопада 2022 р.) / наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська - Одеса : Національний університет «Одеська юридична академія», 2022. - С. 121-125.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; маніпуляції масовою свідомістю; інформаційне суспільство; газлайтинг; реальність; mass consciousness manipulation; information society; gaslighting; reality