Психологічні особливості почуття образи : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Качур, Віра Олегівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Пропонована робота має на меті розкрити психологічні особливості почуття образи, експериментально дослідити почуття образи та шляхи її подолання за допомогою психологічних технологій. Встановлено, що образа є складним психологічним явищем, яке може проявлятися на емоційному, поведінковому та когнітивному рівнях. Для ефективного використання психологічних прийомів, технік та вправ для роботи з почуттям образи необхідно враховувати причини її виникнення, які вказують на незадоволені потреби, інші емоції, почуття чи стани або навіть цілий комплекс емоцій ображеної особистості. Результати емпіричного дослідження підтвердили, що образа недаремно була визначена як один із показників індексу ворожості. Відсутність показників для проміжного та вищого рівнів може свідчити про необхідність застосування до кожного респондента додаткових методів визначення рівня агресії або врахування додаткових показників «пасивності», «дратівливості» та «самоагресії/почуття провини», з метою виявлення справжнього стану особистості. Використання коефіцієнту детермінації R^2 до отриманих результатів за тестом EQ Н. Голла засвідчив, що показник може використовуватися лише для обрання того чи іншого психокорекційного методу для роботи з образою. Результати опитування за EPI Айзенка показали, що переживання почуття образи є індивідуальним щодо кожної окремо взятої особистості. Для роботи з образою, самостійно чи з психологом, рекомендовано працювати на рівні розуму, емоцій та поведінки, використовуючи різні психологічні технології. The proposed work aims to reveal the psychological features of the feeling of resentment, to experimentally investigate the feeling of resentment and ways of overcoming it with the help of psychological technologies. It has been established that resentment is a complex psychological phenomenon that can manifest itself at the emotional, behavioral and cognitive levels. For the effective use of psychological methods, techniques and rights to work with feelings of resentment, it is necessary to take into account the causes of resentment, which indicate unsatisfied needs, other emotions, feelings or states, or even a whole complex of emotions of the offended individual. The results of the empirical study confirmed that the offense was rightly identified as one of the indicators of the index of hostility. The absence of indicators for intermediate and higher levels may indicate the need to apply to each respondent additional methods of determining the level of aggression or to take into account additional indicators of "passivity", "irritability" and "self-aggression/guilt" in order to identify the true state of the personality. Using the coefficient of determination R^2 to the results obtained according to the EQ-test Н.Golla testified that the indicator can be used only to choose one or another psychocorrective method for working with the offense. The results of the Eysenck EPI survey showed that the experience of resentment is individual for each individual. To work with the offense independently or with a psychologist, it is recommended to work at the level of mind, emotions and behavior, using psychological technology.
Качур В. О. Психологічні особливості почуття образи : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с.
Keywords: агресія; ворожість; життєва позиція; образа; установка; ціннісні орієнтації; aggression; hostility; life position; resentment; attitude; value orientations